Ο σάλος που προκάλεσαν οι δύο εταιρείες security, οι οποίες πρότειναν την πληρωμή εντός τριών μηνών, για τα δεδουλευμένα εργαζομένων, δεν πέρασε απαρατήρητος. Η μία σύμβαση κυρώθηκε και επίσημα από το υπουργείο Εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας πάντως, παρεμβαίνει μόνο εφόσον προκύψει κάποιο θέμα, επιβεβαιώνει ο Β. Κεγκέρογλου.
ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση μετέτρεψε το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης, ο υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου τόνισε ότι δεν ήταν νόμιμες οι επιχειρησιακές συμβάσεις των δύο εταιριών security και οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν σχετικά.
Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας, η πρόβλεψη για το μηνιάτικο εντός τριμήνου δεν είναι νόμιμο και επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση ή να υπογράφεται διαφορετική συμφωνία από τα όσα προβλέπονται στο νόμο.
Πάντως, το ζήτημα που επανέρχεται υπό το νέο πρίσμα του συγκεκριμένου περιστατικού είναι το γεγονός ότι οι συμβάσεις που υπογράφουν οι εταιρίες με τους υπαλλήλους τους δεν υπόκεινται στον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν ελέγχονται από το υπουργείο Εργασίας είπε ο κ. Κεγκέρογλου και σημείωσε ότι μόνο εφόσον προκύψει θέμα υπάρχει παρέμβαση.
Μια άλλη διάσταση στο ζήτημα είναι ότι οι εν λόγω εταιρίες security είχαν συμβάσεις με το Δημόσιο για την φύλαξη κυβερνητικών κτιρίων. Ο κ. Κεγκέρογλου επιβεβαίωσε ότι ούτε οι επιχειρησιακές συμβάσεις εταιριών που συνάπτουν συμφωνίες με το Δημόσιο ελέγχονται από το Δημόσιο.
Από τα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας προκύπτει ότι μόνη δικλείδα ασφαλείας για να μην συνάπτει το Δημόσιο συμβάσεις με εταιρίες που καταπατούν τον εργατικό νόμο είναι να έχει επιβληθεί πρόστιμο μετά τη διαπίστωση παράβασης σε κάποια εταιρία και έτσι αυτή να αποκλείεται από τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
Εργοδότης των δύο εταιρειών το υπουργείο Εργασίας
Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι το υπουργείο Εργασίας αναδεικνύεται ως ένας από τους καλύτερους πελάτες με μηνιαίες αναθέσεις χιλιάδων ευρώ, της μιας εταιρείας φύλαξης, η οποία με επιχειρησιακή σύμβαση αμείβει τους εργαζομένους μία φορά κάθε τρίμηνο, ανατρέποντας έτσι νομικές υποχρεώσεις του εργοδότη, όπως είναι η μηνιαία καταβολή μισθών, το enet.gr.