Την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στο επίπεδο προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, επισημαίνει από τη Χάγη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, έχοντας διαφορετική στάση από το Βερολίνο - σε ό, τι αφορά τις "κομψές" διατυπώσεις - ανέφερε ότι η χώρα μας θα πρέπει να περάσει στην επείγουσα υλοποίηση των δεσμεύσεών της, προωθώντας παράλληλα τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες θεωρεί μονόδρομο προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.
"Η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά της» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δήλωσε ότι "στην Αθήνα συνεχίζονται αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις για την πρόοδο ή μάλλον για την έλλειψη προόδου, που σημειώνει η χώρα έναντι των δεσμεύσεών της".
Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση των "Νέων" στο περιθώριο της ομιλίας του, για την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος στο Eurogroup της Παρασκευής σε σχέση με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους".
Νωρίτερα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη τήρησης από την Ελλάδα των δεσμεύσεών της, επισημαίνοντας ότι τα συμφωνηθέντα στο πρόγραμμα στήριξης δεν αποτελούν «μέτρα λιτότητας».
"Η προσέγγιση του Eurogroup στο ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά σε λιτότητα, αλλά σε διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κίνδυνων» τόνισε, επιβεβαιώνοντας, πάντως, ότι η Ευρώπη θα παράσχει στην Αθήνα νέα βοήθεια μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές προσπάθειες, αλλά επισήμανε παράλληλα την ανάγκη «νέων θυσιών από τους Έλληνες".
Γενικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που οργανώνει κάθε χρόνο το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Χάγη από το βήμα της οποίας έχουν μιλήσει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επέμεινε στην ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα κράτη μέλη με αιχμή την αγορά εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία στους νέους.
"Κάθε χώρα, χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας άκρως αναγκαία τη λήψη «επίπονων αποφάσεων», ώστε, μεταξύ άλλων, να μειωθεί το κόστος εργασίας. «Χρειάζεται να απομακρύνουμε τις στρεβλώσεις. Δεν έχουμε ακόμα εξέλθει της κρίσης και οι επιλογές που πρέπει να κάνουμε είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες".