“Όχι” από τρόικα στο φόρο ακινήτων και στο βάθος… νέα μέτρα;

Στα 2,4 δισ. ευρώ προσγείωσε η τρόικα τις εκτιμήσεις για την είσπραξη των εσόδων του 2014 από το νέο φόρο ακινήτων, καθώς θεωρεί πως από τα συνολικά 3,24 δισ. ευρώ που θα βεβαιωθούν θα εισπραχθεί μόλις το 75%.

Η εξέλιξη αυτή -σε συνδυασμό με την απροθυμία των δανειστών να αποδεχτούν τη μείωση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων- επαναφέρει το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα -πιθανότατα και εισπρακτικά-, ώστε να καλυφθεί το κενό, που προκαλείται από την προσπάθεια να... επιβαρυνθούν λιγότερο οι αγρότες στα χωράφια τους!

Στα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών, ότι οι εισπράξεις θα ανέλθουν σε 2,65 δισ. ευρώ, καθώς η μέση εισπραξιμότητα θα διαμορφωθεί στο 82%, η τρόικα εξέφρασε αντιρρήσεις.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως ειδικά από τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος είναι στα πρότυπα του ΦΑΠ και έχει αυξημένο ατομικό αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ, δεν προβλέπεται να εισπραχθούν 660 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση, αλλά 495 εκατ. ευρώ.

Το επιχείρημα της τρόικας είναι ότι μόνον ο ΦΑΠ 2010 κατέγραψε μέση εισπραξιμότητα 82% και ότι ο ΦΑΠ 2011 και 2012 κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς στα 100 ευρώ φόρο που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν μόλις 75 ευρώ.

H τρόικα θεωρεί πως η βάση αναφοράς για τη δυνατότητα είσπραξης του συμπληρωματικού φόρου του 2014 θα πρέπει να είναι ο ΦΑΠ του 2013 ο οποίος λόγω της φορολογικής κόπωσης των πολιτών και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και του αποθέματος των τραπεζικών καταθέσεων ενδεχομένως να κινηθεί σε επίπεδα εισπράξεων ακόμη και χαμηλότερα του 70% των βεβαιωμένων φόρων.

Σημειώνεται πως από τα 660 εκατ. ευρώ του συμπληρωματικού φόρου του 2014 τα 380 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τα φυσικά πρόσωπα και 280 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα.

Η τρόικα φαίνεται να εκτιμά πως από τα φυσικά πρόσωπα δύνανται να εισρεύσουν 266 εκατ. ευρώ και από τα νομικά πρόσωπα 229 εκατ. ευρώ.
 
Σημειώνεται πως και για τον βασικό φόρο η τρόικα θεωρεί πως οι εισπράξεις είναι επισφαλείς.

Ειδικότερα, για τις κατοικίες και τα κτίρια γενικότερα οι επιβαρύνσεις ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ, στα οικόπεδα οι φόροι θα ανέλθουν σε 315 εκατ. ευρώ και στα αγροτεμάχια 139 εκατ. ευρώ. Από τα  εν λόγω 2,554 των βεβαιωθέντων φόρων η τρόικα θεωρεί πως θα υπάρξουν ανείσπρακτοι φόροι, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν τους προσδιορίζει.