Αρνητικός στο ενδεχόμενου νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Κάναμε ένα κούρεμα στα τέλη του 2011 - αρχές 2012 και αυτό φτάνει", επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Σε συνέντευξή του στη Bild, ο κύριος Σόιμπλε υπογραμμίζει: "Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες της κρίσης και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να σταθεί στα δικά της πόδια. Με αυτό το δεδομένο είπαμε κατά την έγκριση του τρέχοντος προγράμματος και το επαναλάβαμε πριν από τις εκλογές ότι στα μέσα του 2014 θα δούμε εάν θα πρέπει να στηρίξουμε εκ νέου την Ελλάδα, μετά την εκπνοή του παρόντος προγράμματος, στο τέλος του 2014, εφόσον έχει εκτελέσει τις υποχρεώσεις της. Πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που έχουμε δώσει στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος. Και δεν θα πρόκειται για κούρεμα του χρέους. Κάναμε ένα κούρεμα στα τέλη του 2011 - αρχές 2012 και αυτό φτάνει», απαντά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει την επιτυχή έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης απόδειξη ότι «ήταν επιτυχής η ευρωπαϊκή πολιτική που συνέδεε την παροχή βοήθειας με μεταρρυθμίσεις. Τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά…".
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επαναφοράς της κρίσης στην ευρωζώνη, ο Γερμανός υπουργός, αναφέρει: "με την συνεπή συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Οι χώρες της κρίσης θα πρέπει να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις".
Αναφορικά με τις υπερχρεωμένες τράπεζες, ο Σόιμπλε τονίζει ότι "η Ευρώπη θα έχει κανονισμούς ευθύνης, οι οποίοι θα προβλέπουν ότι στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους μετόχους και τους πιστωτές. Ο κυριότερος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους φορολογούμενους και κυρίως τους γερμανούς φορολογούμενους".