Χάσμα 400 εκατ. ευρώ χωρίζει Κυβέρνηση και τρόικα

Στα 400 εκατ. ευρώ προσδιορίζεται το χάσμα που χωρίζει Κυβέρνηση και τρόικα αναφορικά με την διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό με τους δανειστές να προσδιορίζουν τα πρόσθετα μέτρα για το 2014 στα 1,7 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών να επιμένει πως το κενό δεν ξεπερνά τα 1, 3 δισ. ευρώ.
 
Σήμερα στις 9 το πρωί οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα διαβούν για ακόμη μια φορά την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα εξετασθούν για πρώτη φορά αναλυτικά τα μέτρα του Προϋπολογισμού 2014 και το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων. Τη συνάντηση θα απασχολήσει και το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας, θέμα για το οποίο αναμένεται ειδική γνωμοδότησε από την ΕΕ.
 
Ο Προϋπολογισμός του 2014 θα κατατεθεί την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή και θα προβλέπει για το 2013 διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα από τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογισθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, χωρίς να κάνει αναφορά σε κανένα νέο μέτρο για το 2014. 
 
Οι παρεμβάσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ που έχει προσδιορίσει η Κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 και έχει καταθέσει στην τρόικα αφορούν σε δράσεις κατά της εισφοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής, στην μείωση των δαπανών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΔΕΚΟ, στις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, σε εξοικονομήσεις από το ενιαίο μισθολόγιο και παρεμβάσεις σχετικές με την φορολογική συμμόρφωση. 
 
Εξ αυτών τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε μέτρα του υπουργείου Εργασίας, που από μια «πρώτη ανάγνωση» η τρόϊκα έχει ήδη απορρίψει ως μη αποτελεσματικά τα 200 εκατ. ευρώ. Περίπου 100 εκατ. ευρώ εξοικονόμησης αναμένονται από τις παρεμβάσεις στο ενιαίο μισθολόγιο, πεδίο που -και αυτό -συγκεντρώνει τον σκεπτικισμό της τρόικα.



-