Την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων στα οικονομικά της καπνοβιομηχανίας Γεωργιάδη, ζήτησε ο πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θήβας. Στο στόχαστρο των εισαγγελέων βρίσκονται τα οικονομικά στοιχεία των επτά τελευταίων ετών.
Ήδη η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση χρεοκοπίας και εν αναμονή θετικής ή αρνητικής απάντησης του προέδρου του δικαστηρίου, ο ίδιος την προηγούμενη Παρασκευή παράγγειλε να προχωρήσει ο οικονομικός της έλεγχος.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ελέγχεται το αίτημα χρεωκοπίας, καθώς απλήρωτοι παραμένουν 22 εργαζόμενοι, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο δόλιας πρακτικής εκ μέρους της εταιρείας.
Ομως, όπως φαίνεται η κατάσταση για την ιστορική ελληνική εταιρεία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι συσσωρευμένες οφειλές της. Αναλυτικότερα οφείλει 600.000 ευρώ στο τελωνείο Οινόης, 2.000.000 στο ΙΚΑ, 600.000 ευρώ στους εργαζομένους, 800.000 στην εφορία και 200.000 στις τράπεζες.
Το θέμα είναι ότι η δικαστική αυτή εξέλιξη φρενάρει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρχε για την απόκτηση της εταιρείας. Πηγές λένε ότι το ενδιαφέρον απόκτησής της ήταν και από Ελληνες επιχειρηματίες αλλά και από πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Seba και η Εuropean Tobacco.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το σήμα κατατεθέν της Γεωργιάδης ήταν η περίφημη σειρά "22", η οποία είχε πιστούς ακολούθους. Η εταιρεία έβγαζε επίσης αρκετά από τα σήματα της σειράς Ρόθμανς, κατόπιν αδείας από την αγγλική Rothmans of Pall Mall. Σήμερα, τα Ρόθμανς είναι όλα εισαγόμενα και κατασκευάζονται από την British American Tobacco.
Η καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη μετρά 75 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε το 1938 και η ναυαρχίδα των σημάτων της ήταν το αντινικότ "22". Τα τελευταία δέκα χρόνια οι πωλήσεις της έφθιναν και η επιχείρηση εμφάνιζε ζημιές από την πρώτη γραμμή των κερδών, αφού το κόστος πωλήσεων ξεπερνούσε τον συνολικό τζίρο. Ακόμα και το 2002, όταν οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 23 εκατ. ευρώ, η εταιρεία είχε ζημιές 1,44 εκατ. ευρώ.
Η αδυναμία εξαγωγών προέκυψε για πρώτη φορά στις αρχές του 2010. Και αυτό γιατί καταλογίστηκαν πρόστιμα από το Δημόσιο για διαφυγόντες δασμούς. Η εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια, αλλά ώσπου να τελεσιδικήσει η υπόθεση (ακόμα δεν υπάρχει απόφαση) δεσμεύθηκαν οι τραπεζικές εγγυήσεις της, κάτι που έφερε και την αδυναμία εξαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις της εταιρείας το 2010 κατακρημνίστηκαν στα 748.000 ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ το 2009. Ο τελευταίος δημοσιοποιημένος ισολογισμός του 2011 κατέγραψε πωλήσεις 317.000 ευρώ και συσσωρευμένες ζημιές 10 εκατ. ευρώ.