Την αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικα από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε ουσιαστικά χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, λέγοντας πως οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και την εκταμίευση των προβλεπομένων δόσεων θα ληφθούν ενδεχομένως μετά το Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα, αναμένεται να παραμείνουν επί ελληνικού εδάφους για λίγες μόνον ημέρες και να αποχωρήσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αφήνοντας πίσω τους τα τεχνικά κλιμάκια για να συνεχίσουν εκείνα την αξιολόγηση και τις επιμέρους διαπραγματεύσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μετά την προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας να έχουν συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη βούληση της κυβέρνησης για έγκαιρη ολοκλήρωση των συμπεφωνημένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση, που παρείχαν χθες στο Eurogroup οι επικεφαλής της τριμερούς, έγινε σε χαμηλούς τόνους και απλά περιγράφηκαν οι τομείς, που δεν υπάρχουν συγκλίσεις ή καταγράφεται καθυστέρηση. Έλαβαν δε την εξουσιοδότηση να πράξουν τα δέοντα για να διασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα θα κινηθεί εντός των στόχων. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο.
Η τρόϊκα έχει πακετάρει τον Προϋπολογισμό 2014 με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014-2016 και, ως εκ τούτου, ζητά από την Κυβέρνηση να προσδιορίσει επακριβώς τα δημοσιονομικά μέτρα, που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, αλλά και να περιγράψει ως νούμερο τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2015 και το 2016.
Καθώς το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τα ζητήματα της διαθεσιμότητας και το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας αποτελούν ακόμη θέματα υπό εκκρεμότητα, η διαπραγμάτευση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο και, όπως διαφαίνεται, θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για να κλείσουν τα μέτωπα αυτά.
Από τα μέτρα 1,3 δισ. ευρώ, που έχει βάλει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά και αφορούν σε δράσεις κατά της εισφοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής, στη μείωση των δαπανών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΔΕΚΟ, στις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, σε εξοικονομήσεις από το ενιαίο μισθολόγιο και στη φορολογική συμμόρφωση, κανένα ακόμη δεν έχει εξετασθεί σε βάθος με την τρόικα. Μάλιτσα, σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στο σκέλος των διαπραγματεύσεων τρόικας - υπουργείου Εργασίας, καθώς η πλευρά των δανειστών θεωρεί πως τα μέτρα που έχει σχεδιάσει το επιτελείο του Γ. Βρούτση για το επόμενο έτος είναι ανεπαρκή και επισφαλή.