Ο Ντάισελμπλουμ βλέπει το ελληνικό ποτήρι… μισογεμάτο

Την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα αναγνώρισε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος του σημερινού Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, αντί για μισοάδειο, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να κρατά κανείς το μεταρρυθμιστικό ρυθμό σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε πως η δουλειά στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει ακόμα και ζήτησε από τη χώρα μας να προχωρήσει πιο γρήγορα σε τέσσερις τομείς:

- Στην κάλυψη των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του 1 δισ. ευρώ
- Στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015
- Στην υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
- Την επιτάχυνση των σχεδιαζόμενων αποκρατικοποιήσεων

Απ0ό την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και προέβλεψε επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τους επομένους μήνες. Για την αξιολόγηση της τρόικας είπε ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος για να ολοκληρωθεί. Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και χαρακτήρισε κρίσιμη μια καλόπιστη συμφωνία με τις ελληνικές αρχές  για το δημοσιονομικό κενό.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, απάντησε ότι είναι εξίσου σημαντικοί οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι από την αρχή του προγράμματος η χώρα έχει μείνει πίσω στο δεύτερο σκέλος.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως ο EFSF έχει έτοιμο προς εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα (του Ιουλίου) για να εκταμιευθεί. Σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται μεταφορά της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι το ESM δεν ζήτησε μεταφορά έδρας στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την αναμενόμενη απόφαση του Eurogroup για έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ αργότερα ο Όλι Ρεν σημείωσε πως η έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα δείχνει το δρόμο και στις υπόλοιπες χώρες.

Στουρνάρας: Συμφωνία πριν από το τέλος του έτους

Την ανάγκη να βρεθούν οι "χρυσές τομές" στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπογράμμισε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, μετά το σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. "Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο".

Συνεχίζοντας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί "αρκετά μεγάλη προσέγγιση" μεταξύ ελληνικών Αρχών και τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroup είχε μια "ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων" με τον Επίτροπο Ρεν, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία όπως είπε, βοήθησε.