Το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, εκείνης, δηλαδή, η οποία επιδιώκει ταυτόχρονα την οικονομική της βιωσιμότητα και την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών, μπορεί να προσφέρει πολύτιμη διέξοδο, στην παρούσα φάση, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία της.
Αυτό επισήμανε πριν λίγο ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Π. Θωμόγλου, στο συνέδριο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τονίζοντας ότι σήμερα περισσότεροι από 1,5 εκατ. συνάνθρωποί μας ζουν σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Η ανέχεια απειλεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ οι επιλογές απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους έχουν περιοριστεί δραματικά, όπως πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε ο κ. Θωμόγλου, η κοινωνική επιχειρηματικότητα, μπορεί να προσφέρει επιλογές απασχόλησης και να βοηθήσει να ενταχθούν στην κοινωνική και οικονομική ζωή άτομα από ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρίες, τα άτομα σε διαδικασία απεξάρτησης από ουσίες, κλπ.
Μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών που απευθύνονται σε άλλες αδύναμες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα ΑμεΑ, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.ά.
Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, με πρωτοβουλίες στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της διατήρησης παραδοσιακών δραστηριοτήτων κ.ά.
Υπενθύμισε ότι το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έχει ήδη αναπτυχθεί σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Δανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες. Και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο στον τομέα της απασχόλησης όσο και στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
Στην Ελλάδα, η κοινωνική επιχειρηματικότητα αναγνωρίστηκε επισήμως σχετικά πρόσφατα, μόλις το 2011 και ο σχετικός νόμος παρέχει δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών σε πεδία όπως η κοινωνική φροντίδα και η αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής.
"Παρ' όλα αυτά, δεν θα λέγαμε ότι η χώρα μας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, ούτε ότι έχει καταφέρει να αξιοποιήσει επαρκώς τα πλεονεκτήματα που παρέχει, ειδικά στην παρούσα φάση. Χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας, όσο και από την πλευρά της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο υποστήριξης των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Θα χρειαστεί προσπάθεια για την άρση των διοικητικών εμποδίων, για τη δημιουργία δομών συμβουλευτικής καθοδήγησης των κοινωνικών επιχειρηματιών, αλλά για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τα οφέλη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Επίσης, ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που παρέχει για τον σκοπό αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση" κατέληξε ο κ. Θωμόγλου προσθέτοντας ότι τα επιμελητήρια μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του θεσμού.