Νεύρα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για τα μίλια και τα μέτρα

Την Παρασκευή μετά το Eurogroup επιστρέφει κανονικά στην Αθήνα η τρόικα, παρά την ένταση και τα νεύρα που επικράτησαν μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Διαψεύδοντας τους φόβους ότι το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας δεν θα γυρίσει την Αθήνα μετά το Eurogroup της Πέμπτης, η ελληνική πλευρά είναι βέβαιη ότι η τρόικα θα επιστρέψει την Παρασκευή.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, πρόσθεσε ότι "έσπασε ο πάγος και αρχίζουμε να συγκλίνουμε σε πιο λογικά νούμερα", εξηγώντας ότι ο "πάγος" αφορούσε στο γεγονός ότι η τρόικα ήρθε στην Αθήνα απαιτώντας αρχικά τη λήψη μέτρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 και τώρα "χαμήλωσε" τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η τρόικα δεν ζητεί τη λήψη "οριζόντιων μέτρων", ήτοι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πάντως, παρά την όποια σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών που διαχέεται από την Αθήνα, η διαπραγμάτευση θα τραβήξει σε μάκρος και ενδεχομένως θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων.

Την ίδια ώρα πολλά νεύρα και ενόχληση προκάλεσαν στο υπουργείο Οικονομικών δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ότι "χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια" την Αθήνα και την τρόικα και ότι λύση θα υπάρξει μετά τις χειμερινές διακοπές.

"Θα πάμε για σκι και μετά ξανασυζητάμε" φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του news.gr.

"Η Ελλάδα και η τρόικα βρίσκονται ακόμη δισεκατομμύρια μίλια μακριά,  επί των δημοσιονομικών μέτρων και του δημοσιονομικού κενού του 2014" φέρεται να είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος, ερωτηθείς σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει και υπάρχει τέτοια καθυστέρηση.

"Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, που δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδώ με την τρόικα, να έχει το θάρρος της γνώμης να την πει με το όνομα του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στις δηλώσεις του ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι "είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας", εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμη και τον Δεκέμβριο.

"Στενεύουν τα περιθώρια" δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο η ελληνική πλευρά καθυστερεί δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή και ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε ακόμη: Στέλεχος Κομισιόν: Πάμε για σκι στις γιορτές και επιστρέφουμε

Αυτός είναι ο Ευρωπαίος που θα πάει διακοπές για σκι...