Σε σκληρό πόκερ ανάμεσα στην Γαλλία και στη Γερμανία εξελίχθηκε η τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη. Τελικά επήλθε μεταμεσονύχτιος συμβιβασμός.
Οι 27 έφτασαν σε μια συμφωνία για μια σταδιακή εφαρμογή από το 2013 της ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπέιλι, στο λογαριασμό του Twitter.
Μετά από αρκετές ώρες συζήτησης την Πέμπτη το βράδυ, η Γαλλία και η Γερμανία, βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση.
Το Βερολίνο παίρνει τη σταδιακή εφαρμογή του μηχανισμού, και το Παρίσι την απόφαση για την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των 6000 τραπεζών της ευρωζώνης.
Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική Landesbanken θα υπόκεινται στο μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ότι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.
Το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας είναι πολύ ευαίσθητο, διότι είναι η προϋπόθεση για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από το νέο τείχος προστασίας στη ζώνη του ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς την προσθήκη της χρηματικής βοήθειας, στο δημόσιο χρέος της κάθε χώρας.
Η σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με πόλεμο λέξεων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η καγκελάριος Μέρκελ από όσα δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη το πρωί έθεσε ως προτεραιότητα να ενισχυθεί η πειθαρχία στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων μπορεί να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.
“Το θέμα δεν είναι η δημοσιονομική ένωση είναι η τραπεζική ένωση” απάντησε η Γαλλία. Για να επιλύσουν τις διαφορές τους, οι δύο ηγέτες είχαν κατ ιδίαν συνάντηση λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι δηλώσες Μέρκελ και Ολάντ
Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε τελικά ότι η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013.
“Δίνουμε στους υπουργούς Οικονομικών μας το φιλόδοξο έργο της θέσπισης ενός νομικού πλαισίου (για την εποπτεία) από την 1 Ιανουαρίου του 2013. Στη συνέχεια η τραπεζική εποπτεία θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013” είπε η γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που συνήφθη κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σχετικά με την τραπεζική εποπτεία, λέγοντας ότι αυτή θα υπάρξει "σε ακόμη συντομότερη προθεσμία" απ' ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.
"Είναι ένας σημαντικός σταθμός για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την τραπεζική ένωση (...) Αυτή η τραπεζική ένωση γίνεται σε μια προθεσμία ακόμη συντομότερη από εκείνη που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής.
"Η Ευρώπη δεν καθυστερεί, αλλά παίρνει προβάδισμα σε σχέση με αυτό που είχε η ίδια καθορίσει ως ατζέντα", επέμεινε προσθέτοντας πως το νομοθετικό πλαίσιο για την τραπεζική εποπτεία θα είναι "έτοιμο την 1η Ιανουαρίου" του 2013.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "δεν ήταν δυνατό να προχωρήσουμε πιο γρήγορα".
"Απόψε έχω των επιβεβαίωση πως το χειρότερο έχει περάσει" για την κρίση του ευρώ, επανέλαβε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες κατάφερε τελικά να συμφωνήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μετά την εκδήλωση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, ο Ολάντ δήλωσε πως δεν θέλησε να θέσει "ένα τελεσίγραφο".