Έτοιμοι να προσφύγουν κατά της Αλουμίνιον για το αποτέλεσμα της διαιτησίας της ΡΑΕ δηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα σε ανακοίνωση του συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
“Πρόκειται για ένα ζήτημα που δικαίως οδήγησε τη ΔΕΗ στην πλέον αυτονόητη και δικαιολογημένη κίνηση να πράξει κάθε τι ενδεδειγμένο προκειμένου να επιτύχει την προστασία των μειζόνων συμφερόντων της Επιχείρησης. Σημειώνουμε ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα προσφύγουμε κατά της εταιρίας που θα λειτουργεί (εάν τελικώς λειτουργεί) επί ζημία και μάλιστα εν γνώσει της”, τονίζουν οι εργαζόμενοι.
Προσθέτουν δε ότι “κανένα διαιτητικό δικαστήριο δεν μπορεί να υποχρεώνει μια εταιρία που λειτουργεί στον ανταγωνισμό, να πουλά πολύ κάτω του κόστους, να ζημιώνεται και να κινδυνεύει με στρεβλώσεις η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, με περαιτέρω αντίκτυπο στους εργαζόμενους, στην κοινωνία, στην οικονομία και στις αναπτυξιακές προοπτικές”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
“Χαρακτηριστικά πρόκλησης λαμβάνει πλέον η υπόθεση που έχει να κάνει με το θέμα «ΔΕΗ – Αλουμίνιον» και προέκυψε μετά την σκανδαλώδη διαιτητική απόφαση που δικαίωσε τις θέσεις της δεύτερης σχετικά με την τιμολόγηση του ρεύματος, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου, αφού επιβάλλει στη ΔΕΗ μια κατάσταση, που μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει τόσο για την ίδια όσο και για το κοινωνικό σύνολο.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που δικαίως οδήγησε τη ΔΕΗ στην πλέον αυτονόητη και δικαιολογημένη κίνηση να πράξει κάθε τι ενδεδειγμένο προκειμένου να επιτύχει την προστασία των μειζόνων συμφερόντων της Επιχείρησης. Σημειώνουμε ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα προσφύγουμε κατά της εταιρίας που θα λειτουργεί (εάν τελικώς λειτουργεί) επί ζημία και μάλιστα εν γνώσει της.
Η Αλουμίνιον είναι μια εταιρία που ως γνωστόν, έχει αρκετές εναλλακτικές και μπορεί να αναζητήσει άλλον προμηθευτή εάν νομίζει πως θίγονται τα συμφέροντά της και όχι υπό τις παρούσες συνθήκες να «διαρρέουν» στην αγορά σενάρια ότι «αν κόψουν το ρεύμα στην Αλουμίνιον, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του εργοστασίου, η επαναλειτουργία του οποίου θα απαιτούσε στη συνέχεια 8 ολόκληρους μήνες». Σε καμία περίπτωση όμως, κανένα διαιτητικό δικαστήριο δεν μπορεί να υποχρεώνει μια εταιρία που λειτουργεί στον ανταγωνισμό, να πουλά πολύ κάτω του κόστους, να ζημιώνεται και να κινδυνεύει με στρεβλώσεις η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, με περαιτέρω αντίκτυπο στους εργαζόμενους, στην κοινωνία, στην οικονομία και στις αναπτυξιακές προοπτικές. Μια τέτοια περίπτωση εξάλλου, μπορεί να ενέχει ζητήματα ατομικών ευθυνών/ολιγωριών, τα οποία ο Σπάρτακος ήδη εξετάζει.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για το θέμα αυτό είχε από πολύ νωρίς -σε επιστολές και ανακοινώσεις του- κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας το ζήτημα σκανδαλώδες. Παράλληλα, είχε ζητήσει να επανεξετασθεί λεπτομερώς και σε βάθος «η απόφαση της ΡΑΕ να ορίσει –τότε, πριν δηλαδή από ενάμιση χρόνο-υποχρεωτική από τη ΔΕΗ παροχή ρεύματος προς την Αλουμίνιον ΑΕ του Ομίλου Μυτιληναίου στα 42 €/MWh. Μια απόφαση που συνιστά «προνομιακή επιδότηση» - απολύτως αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία – σε βάρος της ΔΕΗ, καθώς δεν υπάρχει σε καμία απολύτως χώρα στην Ε.Ε. των «27», με τόσο χαμηλή τιμή βιομηχανικού ρεύματος, όσο αυτή που εξασφάλισε η ΡΑΕ υπέρ της Αλουμίνιον, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στη ΔΕΗ. Σημειωτέον, η Αλουμίνιον ΑΕ εφόσον έκρινε ότι ήσαν υψηλές οι τιμές της ΔΕΗ, θα μπορούσε να απευθυνθεί είτε σε άλλους προμηθευτές, είτε να πραγματοποιεί μόνη τις εισαγωγές, είτε να αξιοποιήσει τη θερμική μονάδα που κατασκεύασε με επιδοτήσεις για ιδιοπαραγωγή».
Αντί να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να «ζητάνε τα ρέστα», κάποιοι θα πρέπει τουλάχιστον να σταματήσουν τις προκλήσεις γιατί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και στις πλάτες μιας περιοχής που κρατά την ισορροπία της ενεργειακής αγοράς, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ άλλα παιχνίδια και απειλές”.