Με μια ανακοίνωση σε ύφος Ποντίου Πιλάτου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να διώξει κάθε ευθύνη από πάνω της σχετικά με τη διαιτησία μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος, που οδήγησε στην απόφαση, η οποία υποχρεώνει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να της πουλά ρεύμα με ζημία, κάτω του κόστους.
Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε, χαρακτηρίζει απολύτως ψευδή και παραπλανητικά τα δημοσιεύματα, που την φέρουν “δήθεν ως θεσμικά συμμετέχουσα ή εμπλεκόμενη στη Διαιτησία” και υποστηρίζει ότι “η ολομέλεια της ΡΑΕ δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή και δεν συνέδραμε καθ' οιονδήποτε τρόπο το Διαιτητικό Δικαστήριο, καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας έως και τη λήψη της σχετικής διαιτητικής απόφασης”.
Τα γεγονότα, όμως, και τα πεπραγμένα της ίδιας της ΡΑΕ διαψεύδουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο την διοίκηση της ρυθμιστικής αρχής και καταδεικνύουν πως για την επιλογή του επιδιαιτητή, ο οποίος και καθόρισε το αποτέλεσμα της διαιτησίας με την ψήφο του μια και η απόφαση βγήκε με ψήφους 2 προς 1, η Αρχή είχε παίξει καθοριστικό – έως και αποκλειστικό – ρόλο. Δείτε γιατί :
Με απόφασή του, με ημερομηνία 3 Μαΐου του 2012, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Βασιλάκος, προχωρούσε σε αυτή την κίνηση. Μάλιστα, το υπ' αριθμόν 24/2012 έγγραφο του ρυθμιστή τιτλοφορείται “Ορισμός Επιδιαιτητή κατ΄ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 5 του Κανονισμού Διαιτησίας ΡΑΕ, όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ των εταιρειών ΔΕΗ Α.Ε. Και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε....”.
Στην απόφαση αυτή γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στο γεγονός ότι η “Ολομέλεια εισηγήθηκε στον Πρόεδρο να ορίσει ως Επιδιαιτητή το Μέλος της ΡΑΕ, κο Μιχάλη Θωμαδάκη” και πως “ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής αποφασίζει τον ορισμό... του Μέλους της ΡΑΕ κου Μιχάλη Θωμαδάκη, Μηχανολόγου Μηχανικού, ως Επιδιαιτητή...”.
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η ίδια η διοίκηση της ΡΑΕ συμμετείχε κάτι παραπάνω από ενεργά στην όλη διαδικασία επιλογής του επιδιαιτητή, ο οποίος – από τη στιγμή, μάλιστα, που εξακολουθούσε να ψηφίζει για να λαμβάνονται αποφάσεις και για άλλα θέματα που αφορούσαν τον έναν ή και τους δυο από τους διάδικους – κάθε άλλο παρά ως ανεξάρτητος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην υπόθεση της διαιτησίας.
Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες, κύριοι της ΡΑΕ και δεν μπορείτε να τις αποποιηθείτε με μια απλή ανακοίνωση. Από την στιγμή δε που δημιουργείται τόσο μεγάλη ζημιά στην ΔΕΗ από την συγκεκριμένη διαιτητική απόφαση, είναι δεδομένο ότι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν σύντομα.