Την τακτική του σκωτσέζικου ντους φαίνεται ότι επιλέγουν οι δανειστές μας στις διαπραγματεύσεις τους με την ελληνική πλευρά, η έναρξη των οποίων σημαδεύτηκε και από ένταση λόγω των διαμαρτυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην Αθήνα οι δύο πλευρές συζητούσαν, εν μέσω ρίψης κερμάτων και αποδοκιμασιών, για τα προαπαιτούμενα για τον προϋπολογισμό, στις Βρυξέλλες η Κομισιόν έστελνε μηνύματα αισιοδοξίας προς την Ελλάδα, αναφορικά με τη φετινή ύφεση και την ανάπτυξη του 2014 και του 2015
Τα... παρατράγουδα ξεκίνησαν ήδη έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όταν ένας άνδρας πέταξε κέρματα προς το μέρος του Πολ Τόμσεν, πριν επιληφθούν οι άνδρες της προσωπικής ασφάλειάς του και η αστυνομία. Όπως δήλωσε ο ίδιος, “δεν ήθελα να βλάψω τον Πολ Τόμσεν. Ήθελα να του δείξω ότι δεν πάει άλλο. Το μόνο που ήθελα ήταν να του ρίξω τα κέρματα στα πόδια".
Στον 6ο όροφο του υπουργείου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων, για τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2014, τις αποκρατικοποιήσεις, θέματα σχετικά με τις ΔΕΚΟ, τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και ζητήματα φορολογικής συμμόρφωσης.
Την ίδια στιγμή, έναν όροφο πιο πάνω, όπου βρίσκεται το γραφείο του Κωστή Χατζηδάκη, 70 περίπου υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα έφταναν σχεδόν έξω από τον προθάλαμο του γραφείου όπου γινόταν η συνάντηση, φωνάζοντας συνθήματα.
Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών δεν επηρεάστηκε από αυτά τα γεγονότα και διεξήχθη σε σχετικά ήρεμο κλίμα, παρά την κρισιμότητά της, κι αυτό εν μέρει γιατί δε συζητήθηκαν κάποια από τα σημαντικότερα θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ κουβέντα δεν έγινε ούτε για τους έμμεσους φόρους στα καύσιμα.
Όμως μετά το τέλος της συνάντησης, η έξοδος της τρόικας από το υπουργείο Οικονομικών ήταν επεισοδιακή, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φυγαδεύτηκαν από το υπόγειο, αφού έξω από το κτίριο του υπουργείου ήταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα.
Και ενώ αυτό το σκηνικό έντασης επικρατούσε στην Αθήνα, τα μηνύματα που έρχονταν από τις Βρυξέλλες ήταν πολύ πιο θετικά, με την Κομισιόν να βελτιώνει την πρόβλεψή της για την ύφεση στην Ελλάδα το 2013 από το 4,2% στο 4% και να διατηρεί την πρόβλεψη για ανάκαμψη 0,6% το 2014, βλέποντας ισχυρή ανάπτυξη 2,9% το 2015.
Αργότερα, η τρόικα επισκέφθηκε και το υπουργείο Εργασίας, όπου σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές προτάσεις του υπουργείου Εργασίας και τους μηχανισμούς που εισάγονται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η εισπραξιμότητα των εισφορών και παράλληλα εξοικονομούνται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, οι αποκλίσεις παραμένουν, αφού η τρόικα εμφανίζεται από επιφυλακτική έως δύσπιστη για τον ισχυρισμό του υπουργείου Εργασίας ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ στο κράτος, ενώ διαφωνία υπάρχει και για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.
Το βράδυ της Τρίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής γραμμής για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ερωτηθείς σχετικά με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, επέμεινε στην ελληνική θέση ότι πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, ενώ ανέφερε πως το προσχέδιο Προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι ρεαλιστικό, τονίζοντας: "Προσπαθούμε με τα επιχειρήματά μας να πείσουμε την τρόικα να κάνει μία θετική εισήγηση στο Eurogroup".