Σε μηνιαίες διασταυρώσεις των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) με τα ποσά που καταβάλλονται για την ασφάλιση των εργαζομένων, θα προχωρεί από τις 6 Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας, μετά τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, σύμφωνα με τα οποία από την 1η Μαρτίου που καθιερώθηκε η υποβολή ΑΠΔ σε μηνιαία βάση έως σήμερα, 200.000 επιχειρήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και καταβληθέντων ποσών που φθάνουν τα 700 εκατ. ευρώ, ποσό που έως το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ. Ακόμη, στο εξής οι επιχειρήσεις που θα εμφανίζουν αποκλίσεις, θα χάνουν το δικαίωμα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από το ποσόν αυτό, μέσω των διασταυρώσεων, μπορεί να εισπράξει έως το 35% δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
"Σήμερα ξεκαθαρίζουμε ότι αυτές τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες δεν τους θέλουμε, δεν τους έχουμε ανάγκη», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι «αντίθετα στηρίζουμε και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υγιή επιχειρηματικότητα, αυτήν που σέβεται τους νόμους του κράτους, τον εργαζόμενο και τις θυσίες του ελληνικού λαού".
"Σήμερα παίρνουμε ακόμη μία δύσκολη απόφαση για να χωρίσουμε την "ήρα από το στάρι"", συνέχισε ο κ. Βρούτσης. "Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι όπως κάποιοι θεωρούν και θέλουν να πιστεύουν", κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Τέσσερις θεμελιώδεις αλλαγές που θα εφαρμοσθούν από την ερχόμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου για την οριστική αντιμετώπιση των αποκλίσεων, εξήγγειλε από την πλευρά του ο κ. Σπυρόπουλος.
Κατ’ αρχάς θα εφαρμοσθεί η αυτόματη διασταύρωση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και των ποσών που καταβλήθηκαν και, εάν διαπιστωθούν διαφορές, θα εκδίδεται ηλεκτρονικά πράξη καταβολής εισφορών και θα επικυρώνεται η παράβαση. Με τον τρόπο αυτό, διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος, θα παύσει οριστικά η δυνατότητα επιχειρήσεων να αγοράζουν «επί πιστώσει» ασφάλιση εφόσον έως τώρα η διασταύρωση μπορούσε να γίνει ακόμη και σε βάθος δεκαετίας που αποτελούσε και το όριο της παραγραφής.
Οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να εμφανίζουν διαφορές, θα αποκλείονται από τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ΑΠΔ και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εμφανίζονται αυτοπροσώπως στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.
Το ίδιο θα ισχύσει και για τους παλαιούς οφειλέτες οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν στη ρύθμιση και να καταβάλουν την πρώτη δόση, προκειμένου να ανακτήσουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ.
Ακόμη, με συγκεκριμένη μηχανογραφική εφαρμογή θα γίνεται διασταύρωση των εισφορών που δηλώνονται με τις εργατοώρες που έχουν πραγματοποιηθεί και εμφανίζονται στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα για μη ασφάλιση προσωπικού.
Τέλος από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ξεκινά η διασταύρωση των στοιχείων των δηλωθέντων αμοιβών και του καταβληθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλούν επιστολές προς τους 200.000 οφειλέτες του ΙΚΑ προσκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση, διαφορετικά θα εφαρμοσθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν τέλος ότι τα μηνύματα από την επιβολή υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία παραμένουν θετικά και δείχνουν συμμόρφωση των εργοδοτών, καθώς για πρώτη φορά από το 2012 το ΙΚΑ εμφανίζει τον Σεπτέμβριο αύξηση εσόδων ενώ τα αποτελέσματα της «Εργάνης» για τον μήνα Οκτώβριο δείχνουν αρνητικό ισοζύγιο αλλά πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο περυσινό.