WSJ: Η ειρωνεία είναι ότι οι Έλληνες θεωρούν ότι καλώς είναι στο ευρώ

Την εκτίμηση ότι η τρόικα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, ζυγίζοντας τις πολιτικές πιέσεις από όλες τις πλευρές για το αν θα κηρυχθεί επιτυχημένο το ελληνικό πρόγραμμα, κάνει η Wall Street Journal και σημειώνει πως φαίνεται απίθανο η τρόικα να χαλαρώσει τις πιέσεις της για ευρείες μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα η εφημερίδα τονίζει πως σε όλη την Ευρώπη επικρατεί πλέον η άποψη ότι η απόφαση να επιτραπεί στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ ήταν λάθος, αλλά η ειρωνεία είναι πως στην Ελλάδα δεν συμφωνούν. "Ακόμα και μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μετά από μείωση 26% του ΑΕΠ και αύξησης της ανεργίας στο 27%, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την συμμετοχή στην ευρωζώνη εκ των ων ουκ άνευ", γράφει η εφημερίδα.

"Η τρέχουσα κρίση μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει ένα αποτελεσματικό, σύγχρονο κράτος", σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η Αθήνα "πιστεύει πως έχει ισχυρά επιχειρήματα ώστε να υπάρχει κάποια χαλάρωση από την πλευρά της τρόικας. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, οι οικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα αναθεωρούνται προς το καλύτερο: η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά λιγότερο από 4% φέτος (έναντι του 4,2% που προέβλεπε τον Ιούνιο το ΔΝΤ), ενώ ορισμένοι προβλέπουν επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη το 2014.

Επίσης, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα εμφανίσει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, έναντι του ελλείμματος 15% που είχε εμφανίσει το 2008".

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal, στην Αθήνα, εκτιμούν πως δεν είναι ώρα η τρόικα να θέσει σε κίνδυνο αυτή την εύθραυστη σταθεροποίηση με νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις.