Επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, καθώς υποχώρησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές.
Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο έχασε έδαφος, μετά την άνοδο του Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε στις 91,2 από 93,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ:
-Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής αμβλύνονται, με τα αποθέματα να φανερώνουν ελαφρά διόγκωση και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να επιδεινώνονται.
-Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται περισσότερο.
-Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και τα αποθέματα διευρύνονται, αν και οι επίσης αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους αμβλύνονται ελαφρώς.
-Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, με ταυτόχρονη, μικρή άνοδο του δείκτη της απασχόλησης.
-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την οικονομική κατάσταση της χώρας μεταβάλλονται τον Οκτώβριο θετικά, με τις προθέσεις για αποταμίευση και τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο να κερδίζουν επίσης έδαφος.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ δύο αντίρροπες τάσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών, με αρκετή μεταβλητότητα όμως από μήνα σε μήνα. Όπως αναφέρει, από τη μία πλευρά σημειώνεται σημαντική πρόοδος στο δημοσιονομικό πεδίο, με την επίτευξη έστω μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 να είναι πλέον αρκετά πιθανή. Επίσης, σημειώνονται θετικές εξελίξεις στην χρηματιστηριακή αγορά, αναδεικνύοντας το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και την άνοδο της συμμετοχής και ξένων επενδυτών. Την ίδια στιγμή όμως, η ανεργία, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη, ενώ αναμένεται ισχυροποίηση της φορολογικής πίεσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο επόμενο δίμηνο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΟΒΕ, «ο βαθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι επενδυτικές δυνατότητες, να υποστηριχθεί το επιχειρείν και η διεθνής ανταγωνιστικότητα, που θα επιτρέψουν και τη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών απασχόλησης, αποτελεί τον παράγοντα που θα καθορίσει τελικά τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την ύφεση».