Στην αναποτελεσματικότητα του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή αναφέρεται η εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμά της, με τίτλο “Το επιθετικό κυνήγι φοροφυγάδων της Ελλάδας φαίνεται να συσσωρεύει περισσότερη οργή παρά χρήματα”.
Το άρθρο κάνει αναφορά στην επεισοδιακή έφοδο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ τον περασμένο Αύγουστο στο χωριό Αρχάνες της Κρήτης, απ' όπου και έφυγε κακήν-κακώς όταν προπηλακίστηκε από κατοίκους και μαγαζάτορες της περιοχής, κατά τη διάρκεια μίας τοπικής γιορτής.
“Οι άνθρωποι είναι τόσο οργισμένοι και φτωχοί. Τι έκαναν εδώ οι ελεγκτές; Γιατί δεν κυνηγάνε τα μεγάλα ψάρια;”, διερωτάται ο Νικολής Γενιατάκης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην περιοχή. “Μας οδηγούν στην τρέλα, αλλά τι γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ;”.
Όπως επισημαίνουν οι New York Times, “μέχρι τώρα, κανείς στη λίστα Λαγκάρντ δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, αν και αξιωματούχοι, απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή νωρίτερα αυτόν το μήνα, είπαν ότι 150 έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Όμως παρέμεινε ασαφές το πόσο επιθετική ήταν αυτή η έρευνα”.
Οι ειδικοί εξηγούν, συνεχίζει το άρθρο, πως τα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, ιδιαίτερα στους πλούσιους – “η φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών, για παράδειγμα, απλώς τους ενθάρρυνε να αράξουν τα σκάφη τους αλλού, αδειάζοντας τις ελληνικές μαρίνες” – και το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι πολύπλοκο και προβληματικό. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι η οργή του λαού, όπως εκφράστηκε το καλοκαίρι στις Αρχάνες.
Στην ανταπόκριση προβάλλεται επίσης δήλωση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Εφοριακών, για τον περιορισμένο αριθμό των ελεγκτών στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης συμφώνησε με ορισμένα από τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας Εφοριακών, όπως το ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ελεγκτές, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αντιμετωπίζει μια ισχυρή γραφειοκρατία, καθώς οι ελεγκτές εμμένουν σε πλήρεις ελέγχους έναντι πιο συνοπτικών και αποτελεσματικών διαδικασιών.