Κατά έξι θέσεις βελτιώθηκε η διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση Doing Business 2014 της Παγκόσμιας Τράπεζας που ανακοινώθηκε σήμερα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή επίδοση.
Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 78η θέση μεταξύ 185 χωρών. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η κατάταξη της χώρας μας βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις, δηλαδή κατά την τελευταία διετία η Ελλάδα ανέβηκε 28 βαθμίδες.
Η κύρια αιτία για τη φετινή άνοδο, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, είναι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα η κατάργηση του ελάχιστου κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ) και η απλούστευση σειράς σχετικών διαδικασιών. Σχετικές μεταρρυθμίσεις είναι επίσης η μείωση του απαιτούμενου κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ, καθώς και η ρύθμιση για τα προτυποποιημένα καταστατικά. Με τα μέτρα αυτά η κατάταξη της χώρας μας στο συγκεκριμένο τομέα (ίδρυση επιχειρήσεων) βελτιώθηκε στη φετινή έκθεση κατά 110 θέσεις, επίδοση που είναι η καλύτερη μεταξύ όλων των χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα και μια από τις υψηλότερες βελτιώσεις που έχουν καταγραφεί ιστορικά στην συγκεκριμένη έκθεση. Συγκεκριμένα, στον τομέα της ίδρυσης επιχειρήσεων η Ελλάδα κατατάσσεται εφέτος στην 36η θέση από 146η πέρυσι. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει τη χώρα μας ως παράδειγμα καλής πρακτικής για τη βελτίωση της διευκόλυνσης ίδρυσης επιχειρήσεων.
Σημαντική ήταν επίσης η βελτίωση της κατάταξης στους τομείς:
-Της προστασίας των επενδυτών (80η θέση εφέτος από 117η πέρυσι και 155η πρόπερσι), που επιτεύχθηκε με τις αλλαγές στη νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιριών σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται στα μέλη ΔΣ Ανωνύμων Εταιριών να ενημερώνουν για τυχόν σύγκρουση συμφερόντων τους με αυτά της εταιρείας όπως επίσης, για τις εισηγμένες εταιρίες, οι διατάξεις που απαγορεύουν υπό προϋποθέσεις τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της εταιρίας και μελών του ΔΣ, συγγενών τους κλπ.
-Της διευκόλυνσης του διεθνούς εμπορίου (52η θέση από 62η και 79η πρόπερσι), με τη θέσπιση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής των εγγράφων στα τελωνεία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των 25 μέτρων απλούστευσης των διαδικασιών για τις εξαγωγές.
Στα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που αξιολογήθηκαν στη φετινή έκθεση και ελήφθησαν ύστερα από συνεννόηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, περιλαμβάνονται επίσης η κατάργηση της υποχρέωσης ελέγχου της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική και η ρύθμιση με την οποία για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών αρκεί απλή ενημέρωση του Αστυνομικού Τμήματος, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία και θεώρηση όλων των στοιχείων.
Αντίθετα, επιδείνωση της σχετικής θέσης της χώρας καταγράφεται σε τομείς όπως η δικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών, η μεταβίβαση ακινήτων και η πτωχευτική διαδικασία.
Την υψηλότερη θέση έχει η Ελλάδα όσον αφορά στο κριτήριο της έναρξης επιχειρήσεων (36η θέση) και στο διασυνοριακό εμπόριο (52η). Αναλυτικά, η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κριτήρια είναι η εξής: Πληρωμή φόρων (53η), πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργειας (61η), λήψη κατασκευαστικών αδειών (66η), προστασία των επενδυτών (80η), πρόσβαση σε πιστώσεις (86η), εκκαθάριση (87η), ισχύς των συμβάσεων (98η) και καταγραφή περιουσίας (161η).
Πιο φιλική χώρα για τις επιχειρήσεις στην κατάταξη της ΠΤ είναι η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από το Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση της ΠΤ σημειώνει ότι έχει μειωθεί εφέτος η διαφορά μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες και εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις. Η Γεωργία, η Μαλαισία και οκτώ χώρες με υψηλό εισόδημα βρίσκονται μεταξύ των δέκα πρώτων πιο φιλικών για τις επιχειρήσεις χωρών. Η έκθεση διαπίστωσε ότι εφέτος έγιναν 238 μεταρρυθμίσεις από 114 χώρες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος, έναντι 201 μεταρρυθμίσεων από 108 οικονομίες πέρυσι - σημειώθηκε δηλαδή αύξηση των μεταρρυθμίσεων κατά 18%.