Με την κυβέρνηση και την Τρόικα να διαφωνούν ακόμα στο ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 (στα 500 εκατομμύρια ευρώ το προσδιορίζει η ελληνική πλευρά, τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ περισσότερα προσθέτουν οι δανειστές μας), η διαπραγμάτευση για τη δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα – αν δεν καθυστερήσει και άλλο η έλευση των τριών – με σημαντικές διαφωνίες.
Ενώ ακόμα δεν έχουν εκπληρωθεί τα τέσσερα – ψηφισμένα και προγραμματισμένα - προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της – προγραμματισθείσας – δόσης, στο οικονομικό επιτελείο συζητούν ήδη για αυξήσεις έμμεσων φόρων – βλ. ποτά και τσιγάρα -, ενώ επιδιώκουν να μεταθέσουν τις όποιες ουσιαστικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό για μετά το Πάσχα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τι δεν έχει κάνει η κυβέρνηση
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μέτρα, που έχουν ψηφιστεί, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει προχωρήσει:
Στο λουκέτο των αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο επιμένουν οι δανειστές, καθώς φαίνεται να μην πείθονται από το σχέδιο της κυβέρνησης για έσοδα από μελλοντικές παραγγελίες και εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως το κόστος λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων είναι εξαιρετικά υψηλό.
Στην τακτοποίηση των οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Στο νέο κώδικα των δικηγόρων, δηλαδή στην ουσία στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Στην ταχύτερη υλοποίηση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο – οι δανειστές φαίνονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις διαρκείς παρατάσεις στην προθεσμία απογραφής του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων.
Τα… “εναλλακτικά” σενάρια
Και, ενώ εξακολουθούμε να αρνούμαστε την υλοποίηση αλλαγών, που έχουν ψηφισθεί, επεξεργαζόμαστε μέτρα, στην περίπτωση, που δεν πείσουμε ότι το κενό είναι 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μεγαλύτερο.
Με δεδομένη την κατηγορηματική και πολλαπλώς επαναληφθείσα δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, στο υπουργείο Οικονομικών έχει πέσει στο τραπέζι η – νέα – αύξηση του φόρου σε τσιγάρα και ποτά, ενώ ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που έχει ανακοινωθεί ουκ ολίγες φορές.
Από το Πάσχα το ασφαλιστικό;
Στο σενάριο, όπου θα γίνει αποδεκτό ότι το δημοσιονομικό κενό είναι 500 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι μπορεί να το καλύψει μέσω της έντασης των ελέγχων για τη μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, την αύξηση εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την επέκταση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να πάρει πίστωση χρόνου για τις μεγάλες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (όρια ηλικίας, ύψος συντάξεων). Δηλαδή, να πείσει την Τρόικα πως οι έλεγχοι αυτοί αποδίδουν. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές συζητούν την παροχή χρονικού περιθωρίου μέχρι το Πάσχα, ώστε τότε να κρίνουν αν και πώς πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα.
Δεδομένες είναι, πάντως, οι αλλαγές και οι μειώσεις στο εφάπαξ, από την 1η Ιανουαρίου, και στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουνίου.