Αναλυτικές προτάσεις, με εναλλακτικά σενάρια για κάθε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα, που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα συντάξουν τις επόμενες μέρες με εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
Στη συνέχεια οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα.
Αποκλίσεις απόψεων υπήρξαν κυρίως στο ζήτημα των μισθολογικών ωριμάνσεων, των βασικών επιδομάτων και για το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται λόγω απολύσεως.
Η τρόικα, υποστήριξε, ότι η συμφωνία του 2ου Μνημονίου, που κυρώθηκε με το νόμο 4046/2012, προβλέπει την αντικατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ελάχιστο ύψος μισθού και επομένως, όλων των επιμέρους ρυθμίσεων που περιλαμβάνει η ΕΓΣΣΕ. (τριετίες επιδόματα κ.λ.π).
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν δέχθηκε την κατάργηση των τριετιών και των βασικών επιδομάτων.
Για το ζήτημα αυτό το υπουργείο Εργασίας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια όπως η μείωση του ποσοστού των προσαυξήσεων ανά τριετία, (που με την προηγούμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση ήταν 9%) ή την αντικατάσταση της ποσοστιαίας αύξηση με συγκεκριμένο ποσό που θα ορίζεται μαζί με τον ελάχιστο μισθό.
Στο θέμα των αποζημιώσεων, η ελληνική πλευρά προτείνει οι αλλαγές να μην αφορούν τους εν ενεργεία εργαζομένους αλλά μόνο όσους θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Για τους νέους εργαζόμενους, εξετάζονται διάφορες εκδοχές κλιμάκωσης του ύψους των αποζημιώσεων, ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, με ποσά μεγαλύτερα από τις προτάσεις που υπέβαλλε η τρόικα αλλά οπωσδήποτε μικρότερα, από αυτά που προβλέπονται έως σήμερα.