Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι μειώσεις στις συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων, καθώς και η κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ που χορηγεί σήμερα ο ΟΑΕΕ στους συνταξιούχους του παλαιού ΤΕΒΕ αποτελούν τις βασικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της «τρύπας» στους προυπολογισμούς των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Αν και οι δαπάνες για την πληρωμή συντάξεων στην Ελλάδα από το 17% του ΑΕΠ το 2010 έχουν ήδη υποχωρήσει στο 14% του ΑΕΠ το 2013, η τρόικα εξακολουθεί να ζητά εναρμόνιση της χώρας με το μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 12% του ΑΕΠ.
Η τρόικα θεωρεί πως οι παρεμβάσεις συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη διετία 2013 -2014 δεν έχουν αποδώσει πλήρως με αποτέλεσμα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι βραχυπρόθεσμα πιέσεις για το ασφαλιστικό σύστημα και ως εκ τούτου η πλέον «πρόσφορη» λύση είναι η καθολική επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αθροιζόμενες οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τις παροχές των ευγενών ταμείων και του πρώην ΤΕΒΕ οδηγούν σε δημοσιονομικό όφελος 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.