"Θα κάνουμε την Ελλάδα μία ιστορία επιτυχίας" δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Συνόδου του Ευρωπαϊκόυ Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.
Μία ημέρα μετά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενους προς τους συναδέλφους του από τα ευρωπαϊκά κόμματα τόνισε ότι "η ανάκαμψη και αανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή της χώρας. Με τη βοήθειά σας ο πιο αδύναμος κρίκος θα γίνει η βάση της Ευρώπης. Εάν ο πιο αδύναμος κρίκος αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε η ολόκληρη η ΕΕ θα βγει πιο δυνατή από την κρίση”.
Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερη νομισματική και δημοσιονομική ένωση για την ΕΕ ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Η έλλειψη οικονομική σύγκλισης των κρατών-μελών δεν μπορεί να μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, επιζητώντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ και την νομισματική ένωση. “Ο μόνος τρόπος για να πετύχει η Ευρώπη είναι να δράσει ενωμένη και να διατηρήσει την ενιαία αγορά” υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο και συνέχισε: “Το ευρώ πρέπει να μείνει ανοιχτό και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη”. Επεσήμανε μάλιστα πως “πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το κοινοβούλιο του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιτροπή για το ευρώ”.
"Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, πραγματικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την τραπεζική ένωση", επεσήμανε ο κ. Μπαρόζο.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένουη να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να προβλέπει επενδύσεις για να ενισχύσουν την ανάπτυξη”. Επιπλέον, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει με τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς 11 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν ότι στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Κλείνοντας ο κ. Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση προς τους συνέδρους ότι “πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο την ευρωζώνη”.
Μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και εφαρμογή των συμφωνιών ζήτησε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.
Εν τω μεταξύ, με ποσοστό 91% επανεξελέγη σήμερα το βράδυ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Βίλφριντ Μάαρτενς.