Την τακτική του μαστιγίου και του καρότου ακολουθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την πρόοδο εφαρμογής του μνημονίου, οδηγώντας στα άκρα τις συνομιλίες, πριν καλά – καλά αυτές αρχίσουν. Οι ριζικές διαφωνίες για το δημοσιονομικό κενό είναι ιδιαίτερα έντονες, και είναι αντιπροσωπευτικές του κλίματος, που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών.
“Συναντάμε τα τεχνικά κλιμάκια, συζητάμε μαζί τους, τους δίνουμε τις προβλέψεις μας και τελικά συμφωνούμε. Μόλις μια μέρα μετά, είτε σε απευθείας τηλεφωνικές επιικοινωνίες με τους επικεφαλής της τρόικας, είτε μέσω πιο χαμηλόβαθμων στελεχών, ενημερωνόμαστε ότι η... ηγεσία των ελεγκτών έχει απορρίψει τις εκτιμήσεις μας”, δηλώνει φανερά εκνευρισμένο και προβληματισμένο, μιλώντας στο news.gr, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, επιχειρώντας να περιγράψει με αυτά τα λόγια τις τεταμένες σχέσεις των δύο μερών.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως - σε ό,τι αφορά την περίπτωση του δημοσιονομικού κενού, η κάλυψη του οποίου θα καθορίσει και τα στοιχεία του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού - η ελληνική πλευρά παρουσίασε πλήρες σχέδιο, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις για έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τις αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό και τη μείωση της εισφοροδιαφυγής. Το σχέδιο αυτό έγινε δεκτό από τα τεχνικά κλιμάκια και μηδένιζε το όποιο κενό. Λίγο αργότερα, όμως, όταν ενημερώθηκαν ο Πόουλ Τόμσεν και ο Ματίας Μορς, δεν δέχθηκαν καμία από τις παραδοχές και προβλέψεις, με αποτέλεσμα να μιλούν για τρύπα 6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
“Μας έβαλαν στο μηδέν όλα τα ποσά, που είχαμε παρουσιάσει”, δηλώνει το ίδιο στέλεχος, εξ ού και οι συζητήσεις για νέα μέτρα. Το βασικό επιχείρημά τους – και δικαιολογημένα - είναι πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα σε αυτούς τους τρεις τομείς.
Η εικόνα αυτή καταγράφεται και σε διαπραγματεύσεις και άλλων υπουργείων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Οι συζητήσεις έχουν περάσει πλέον σε πολιτικό επίπεδο κατά 100%, με αποτέλεσμα οι τεχνοκράτες να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για οριζόντια μέτρα, την ώρα που η πλευρά των δανειστών επιμένει για επώδυνες παρεμβάσεις.
Το σίγουρο είναι πως οι συζητήσεις θα τραβήξουν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και το κλίμα θυμίζει πάλι αυτό, που καταγράφεται κάθε φορά, κατά την οποία οι επικεφαλής της Τρόικας επισκέπτονται την Αθήνα.