Το συγκλονιστικό ποσοστό του 75% φτάνουν πλέον τα στεγαστικά δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται “στο κόκκινο”, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι οφειλές πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση φθάνουν το 15%, και των καταναλωτικών δάνειων -που πριν από δυόμισι χρόνια ήταν στο 10%- σήμερα έχουν εκτοξευθεί στο 65%.
Σε απόλυτους αριθμούς, τα δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση ανέρχονται στα 65 δισ. ευρώ, ενώ σε προσωρινή δυσκολία εξυπηρέτησης βρίσκονται δάνεια ύψους τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη ξεπερνά τις 94.000 ευρώ. Την πρωτιά έχουν τα στεγαστικά δάνεια που ανέρχονται στο 61,6% των δανείων που έχουν χορηγηθεί και ακολουθούν τα καταναλωτικά με 31,2%.
Η Ένωση υποστηρίζει επίσης ότι οι υπερχρεωμένοι συμπολίτες μας εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό 45% στα αστικά κέντρα και σε υψηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια.
Τα στελέχη της Ένωσης εκτιμούν ότι όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνειο από το 2008 και μετά δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, ενώ, αν υπάρξει άρση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, είναι ορατός ο κίνδυνος να ακολουθήσει “πλημμύρα πλειστηριασμών”.
Παρατηρείται επίσης ανισορροπία μεταξύ του ύψους του δανείου που χορηγήθηκε και του εισοδήματος που είχε παρουσιάσει ο δανειολήπτης, η οποία επιδεινώνεται. Από το 2011 και μετά χορηγήθηκαν 250.000 δάνεια από τις τράπεζες σε άτομα με ετήσιο εισόδημα όχι πάνω από μόλις 9.000 ευρώ. Σήμερα το 35,3% των δανειοληπτών αυτών είναι άνεργοι και το 16,6% συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ένωσης, υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (3869/2010). Όπως αναφέρουν, έχει καταργηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλετών με τις τράπεζες, ενώ έχουν εξαιρεθεί από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό.