Σε τεχνικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τρόικα και κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν τα συνολικά φορολογικά οφέλη από την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2014.
Οι δύο πλευρές θα πρέπει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου να προσδιορίσουν τα συνολικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου ο προϋπολογισμός να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014.
Η τρόικα τοποθετεί στα 2 δισ. ευρώ τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ενώ η ελληνική πλευρά περιορίζει στα 500 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αναγνωρίζουν πως πρέπει να αποφευχθεί το κόστος οριζόντιων περικοπών, καθώς θα έθετε υπό πολιτική αμφισβήτηση το πρόγραμμα και δεν θα επιθυμούσαν να φέρουν το πρόγραμμα σε αυτή τη θέση.
«Οποιαδήποτε νέα αύξηση των φόρων δεν θα ήταν αποδεκτή και για αυτό η οποία βελτίωση στα έσοδα πρέπει να προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες έχουν περικοπεί, οι λειτουργικές δαπάνες έχουν περικοπεί και έτσι και στο πεδίο αυτό υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί. Συμφωνούμε λοιπόν με την αποφυγή οριζόντων μέτρων και περικοπών», ανέφερε στο news.gr στέλεχος που γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΔΝΤ.
Ο ίδιος διέψευσε δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου σύμφωνα με τα οποία έχει επέλθει «ξαφνικός χειμώνας» στις σχέσεις τρόικας - κυβέρνησης για τα πρόσθετα μέτρα του 2014 και ξεκαθάρισε πως η πλευρά των δανειστών δεν προσεγγίζει δογματικά το ζήτημα.
«Πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας πόσα πρόσθετα μέτρα χρειάζονται μεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι ένα νούμερο που ψάχνουμε να βρούμε στα πλαίσια της τρέχουσας αξιολόγησης. Μεγάλο μέρος του θα μπορούσε να προέλθει από διαρθρωτικά μέτρα όπως η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης», επεσήμανε χαρακτηριστικά.