Στην Αθήνα για έλεγχο εφαρμογής του μνημονίου ο Τόμας Βίζερ

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, αλλά και για την ανάληψη της Ευρωπαϊκή Προεδρίας από την Ελλάδα στις 1/1/2014 και της αντίστοιχης προεδρίας του ECOFIN από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Θα υπάρξουν συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών όπου θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει με στελέχη εντός και εκτός υπουργείου, θα εξεταστούν καταρχάς η πορεία των προαπαιτούμενων για τη δόση του ενός δισ. ευρώ.

Ο κ. Βίζερ θα ενημερωθεί για όλα τα ανοιχτά θέματα, για την πορεία της διαπραγμάτευσης για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.

Ο έλεγχος γίνεται ώστε η δόση του Οκτωβρίου να μην χρειαστεί έγκριση από το συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης. Το «πράσινο φως» θα δώσει το Euro-working Group, το οποίο θα επικυρώσει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Παρασκηνιακά δεν αποκλείεται να γίνουν συζητήσεις και για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.