Ποια κεφάλαια θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό του 2014

Δεν έχουν παρουσιασθεί στο Eurogroup οι ελληνικές προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 μέσω της μετακύλισης των λήξεων ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Τη σχετική διαβεβαίωση παρέσχε στο news.gr στέλεχος του Ευρωσυστήματος το οποίο και ρωτήθηκε για το θέμα.

Τα ομόλογα αυτά είχαν δοθεί στις τράπεζες το 2009, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει στις συζητήσεις με την τρόικα να αντικαταστήσει  τα συγκεκριμένα ομόλογα με νέους τίτλους, αντί να τα εξοφλήσει. Με τον τρόπο  θα κάλυπτε το 80% του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί πως η μετάθεση της υποχρέωσης αποπληρωμής των ομολόγων δεν αποτελεί λύση καθώς δημιουργεί αβεβαιότητα για το μελλοντικό χρηματοδοτικό κενό, ενώ ενδεχομένως να προκαλέσει και προβλήματα στην προσπάθεια του ΤΧΣ για πώληση συμμετοχών των συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωζώνη εξετάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων από τα 50 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 , ύψους 5,5 δισ. ευρώ περίπου.

Αν η πρόταση αυτή δεν γίνει τελικά αποδεκτή από το ΔΝΤ πηγές του Ευρωσυστήματος δεν αποκλείουν το χρηματοδοτικό κενό τόσο του 2014, όσο και της περιόδου 2015-2016 να καλυφθεί μέσα από ένα νέο δάνειο της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν η σχετική απόφαση να ληφθεί πριν από το τέλος του 2013, καθώς μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποφασισθεί η εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ ύψους 1,7 δισ. ευρώ , κάτι που προϋποθέτει πως το πρόγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο σε βάθος 12μήνου.