Στην αποσαφήνιση ότι τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να καταγράψει πρωτογενή πλεονάσματα θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017 και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας προχώρησε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Μιλώντας στο news.gr τόνισε πως ενδεχομένως το δημοσιονομικό κενό του ελληνικού προγράμματος έως το 2016 να είναι μικρότερο από το 3,5% του ΑΕΠ ή τα 6,6 δισ. ευρώ, που εκτιμά το ΔΝΤ, ωστόσο τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί και από τους ρυθμούς ανάπτυξης τη διετία 2015 -2016.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα δεν επιζητά οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά εστιάζει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η βελτίωση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ασφαλιστικού συστήματος.
Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα ύψους 6,7 δισ. ζητά το Ταμείο
Όπως τονίζουν , επιστρέφοντας στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου οι κ.κ. Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μόρς θα ασχοληθούν με τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η προσοχή των δανειστών επικεντρώνεται στην βελτίωση της φορολογικής διοίκησης καθώς η τρόικα θεωρεί πως από τη συλλογή των φόρων θα εξαρτηθεί η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος συνολικά.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει ακόμη κλειδώσει η αποσύνδεση του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς η τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις για το εάν θα καταστεί δυνατή η είσπραξη του από τις Εφορίες.
Ακόμη, η τρόικα δίνει βάρος στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ειδικά στα έσοδα των Ταμείων, επιζητώντας παρεμβάσεις (ειδικά στις επικουρικές συντάξεις).
Είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως οι δαπάνες για την πληρωμή συντάξεων θα αυξηθούν στο διάστημα 2013-2050 κατά 20,9% του ΑΕΠ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενώ οι δαπάνες για παροχές Υγείας θα αυξηθούν στο ίδιο διάστημα κατά 37%.