Κατά 31,1% έχουν υποχωρήσει οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα από την έναρξη της ύφεσης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσίασε στο 8ο Business Forum του περιοδικού RE+D ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας κτηματαγοράς της ΤτΕ, Θεόδωρος Μητράκος.
Μάλιστα, το ποσοστό αυτό σε πραγματικούς όρους (δηλαδή εάν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός και η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων) φτάνει το 37,9% !
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Αθήνα οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 32%, στη Θεσσαλονίκη 38,8%, στην Πάτρα 22,4%, στη Λάρισα 28,2% και στο Ηράκλειο 21,9%.
Αντιθέτως, μικρότερες απώλειες καταγράφουν οι τιμές στην περιφέρεια και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και τη Θράκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων που συνεργάζονται με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι εκπτώσεις που κάνουν οι ιδιοκτήτες σε σχέση με την τιμή που αναγράφεται στις αγγελίες προσεγγίζουν το 18%, ενώ εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η συμμετοχή των τραπεζών σε αγοραπωλησίες ακινήτων, που πριν το ξέσπασμα της κρίσης ανερχόταν στο 80%, σήμερα περιορίζεται μόλις στο 15% των συναλλαγών.
Όσο για τους παράγοντες που οδηγούν στην άνοδο της αξίας ενός ακινήτου, αυτές φαίνεται πως είναι κυρίως η ποιότητα κατασκευής και η αποθήκη, που αυξάνουν την αξία κατά 10%, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον, που αυξάνει την αξία κατά 11,7%. Ελάσσων παράγοντας είναι και η προσβασιμότητα σε κύριους οδικούς άξονες, που ανεβάζει την αξία του ακινήτου κατά 4,3%, ενώ κατά 3,5% αυξάνεται η αξία του για κάθε όροφο.