Τελική συμφωνία, εκταμιεύσεις και επιτόκια στο τραπέζι
Με δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο Bloomberg, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι υπάρχουν τρία σενάρια για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup. Τα σενάρια αυτά διαφέρουν στα απαιτούμενα εκ μέρους της Ελλάδας πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Πάντως, ο εκπρόσωπος δεν βλέπει απόφαση για εκταμίευση δόσης αυτή τη βδομάδα!
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 1,3% μακροπρόθεσμα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει κατά μέσο όρο στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 60% το 2060.
Το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 226% το 2060, ενώ υποθέτει ανάπτυξη 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% κατά μέσο όρο.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια λύση που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα και βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο σενάριο. Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρώτο σενάριο θα έχει ως αποτέλεσμα μικρή ή και καθόλου ελάφρυνση του χρέους, ενώ το δεύτερο απαιτεί γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο ίδιος ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από την λήξη του τρέχοντος προγράμματος θα απαιτούσε νέα εντολή από την γερμανική Βουλή και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί για ζητήματα που δεν του επιτρέπει ο γερμανικός νόμος.
Σόιμπλε: Οι μεταρρυθμίσεις της Αθήνας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση
Τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από την Αθήνα πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα.
«Αυτό που η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισαν είναι σημαντικό, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση της ελληνικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
Η δήλωση αυτή γίνεται πριν από τη συνεδρίαση που θα έχουν το απόγευμα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που μετέχουν στο Eurogroup, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εμπλέκονται στο τρίτο πρόγραμμα αρωγής ύψους 86 δισεκ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο 2015.
Η συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου οι Σόιμπλε και Λε Μερ πρόκειται να μεταβούν μαζί, μπορεί να καταληξει σε συμφωνία για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την αποδέσμευση νέων δανείων.
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε χθες πως η Επιτροπή και η Αθήνα βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».
«Ο στόχος του προέδρου (της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν) είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Λε Μερ.
«Όλα τα μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά», υπογράμμισε πάντως, προσθέτοντας πως το θέμα «δεν είναι να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη μόνο και μόνο για τη χαρά του να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη».
Eurogroup: Στα τραπέζι η βιωσιμότητα του χρέους
Στο τραπέζι του Eurogroup τίθεται σήμερα και ούτως ή άλλως και επίσημα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Σε συνέχεια της νομοθέτησης των σημαντικότερων προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προσδοκία όλων των πλευρών, πλέον, είναι να επιτευχθεί σήμερα μία συνολική, πολιτική συμφωνία.
Ειδικότερα, η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να αποτελείται: πρώτον, από την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα, δεύτερον, από τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 και τρίτον, από τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του.
Σημειώνεται ότι πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, θα προηγηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Εκεί, θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.
Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία εξέφρασε, χθες, και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας του εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους. «Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».
Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφηνε επίσης να εννοηθεί πως παρ' όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεν αποκλείεται να «κλείσει» οριστικά σ' ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα, χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται μακρά, γεγονός που δείχνει μεν ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας, ωστόσο, η απόσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ δεν έχει εκμηδενιστεί. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν επαφές σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο δεν επιτεύχθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος και επομένως όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή.
Tέλος, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά δε θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.
Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαίτησε σήμερα τη συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν την αποδέσμευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ του δανείου στην Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα περικοπές συντάξεων και άνοδο φόρων που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της.
Οι δανειστές έχουν επίσης συμφωνήσει κατ' αρχήν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά όχι στις λεπτομέρειες.
«Στην Ελλάδα έχει γίνει η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», τόνισε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης».
Ο Σόιμπλε, που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν για να βοηθήσουν τους΄Ελληνες, έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση τα τελευταία χρόνια και επιμένει ότι όποια αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο όταν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νιώθει απροθυμία να συμπεριληφθεί στο τρέχον πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, ισχυριζόμενο ότι θέλει διαβεβαιώσεις πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.