Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές
«Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου παραπέμπει σε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από τη Ουάσιγκτον -όπου βρίσκεται με αφορμή την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας- σύμφωνα με τις οποίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπεισε τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τα μελλοντικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να εφαρμόζονται χωρίς ανάμειξη του ΔΝΤ.
Όπως σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει στο μεταξύ εμφανώς «κουραστεί να βοηθά τους Ευρωπαίους». Η SZ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση υλοποιήσει πράγματι την εξαγγελία Σόιμπλε «θα πρόκειται για μια ρήξη με την επτάχρονη γερμανική πολιτική διάσωσης του ευρώ. Κυρίως η Μέρκελ εξαρτούσε μονίμως τις δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας εκ μέρους των εταίρων στην ευρωζώνη για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία από την προϋπόθεση το ΔΝΤ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση και εποπτεία των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων».
Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα του Μονάχου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και αρχικά αντίθετος στην εμπλοκή του Ταμείου σε ευρωπαϊκά δημοσιονομικά προγράμματα, ευθυγραμμίστηκε με την επιθυμία της Άγκελα Μέρκελ, «ωστόσο τα επόμενα χρόνια είδε να επιβεβαιώνεται η άποψή του, ότι δηλαδή η συνεργασία με το ΔΝΤ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη», σημειώνει η εφημερίδα, αναφέροντας ως χαρακτηριστική την περίπτωση της Ελλάδας, όπου το ΔΝΤ να επιμένει σε γενναία ελάφρυνση χρέους και η Γερμανία προβάλλει ισχυρή αντίσταση.
«Ενώπιον των διαξιφισμών για την Ελλάδα, που διαρκούν εδώ και μήνες, ο Σόιμπλε κατάφερε προφανώς να πείσει τη Μέρκελ να αλλάξει άρδην τη στάση της» γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «προανήγγειλε την ταχεία διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM ώστε να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, επισημαίνοντας ότι αν η Αθήνα «εφαρμόσει τουλάχιστον τις μισές ή λίγο περισσότερες» από τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα μπορέσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.