Ντάισελμπλουμ: Αν δεν πιάσετε το στόχο θα μειώσουμε κι άλλο το αφορολόγητο

Τι αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος του Eurogroup

Στο περιεχόμενο των συζητήσεων και των αποφάσεων στο Eurogroup της Μάλτας, στις 7 Απριλίου, αναφέρεται σε επιστολή του ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 εάν δεν επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, σημειώνει ότι «οι θεσμοί και εγώ ενημερώσαμε το Eurogroup για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης, μετά τις εντατικές συνομιλίες για τα κυριότερα εκκρεμή ζητήματα που έλαβαν χώρα στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε συμφωνία σχετικά με τα κυριότερα ζητήματα ενός πακέτου πολιτικών για την περίοδο μετά το πρόγραμμα στήριξης».

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, «οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν κριθεί απαραίτητη η εφαρμογή τους νωρίτερα προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019.

Ως προς τα αντίμετρα, σημειώνεται ότι «συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό επεκτατικό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται».

«Ζητήσαμε από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες για να φτάσουν σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών όσο το δυνατόν συντομότερα. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία», καταλήγει ο Ντάισελμπλουμ.

Κομισιόν: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το «συντομότερο δυνατό», λόγω της «εύθραυστης» κατάστασης της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε η αρμόδια για οικονομικά ζητήματα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Η ίδια σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι «προετοιμασίες» για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, αν και δεν υπάρχει ακόμα «συγκεκριμένη ημερομηνία».

Η Α. Μπράιντχαρτ επανέλαβε σήμερα πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις μέσα στον Μάιο, συνέχισε, η Α. Μπράιντχαρτ, «στη βάση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα». Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύμφωνα και με τις προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι «ηπιότερη» το 2017, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ καλωσορίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, σε πιο «ρεαλιστικά» νούμερα.

Συγχρόνως, στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της εν λόγω συνάντησης αλλά και άλλων συναντήσεων, μεταξύ των βασικότερων παιχτών. Ωστόσο, πηγές της ευρωζώνης, σημείωναν χθες ότι οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.