Αναβιώνει Brussels Group μετά την κάθετη άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να επιστρέψει στην Αθήνα
Να λύσει το γόρδιο δεσμό της αξιολόγησης καλείται η κυβέρνηση εντός 72 ωρών, εν μέσω πιέσεων από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους.
Τρεις υπουργοί έμειναν στις Βρυξέλλες προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις για τρεις μέρες. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κρίνουν και τη δεύτερη αξιολόγηση, αν δηλαδή θα καταφέρει η ελληνική πλευρά μια συμφωνία που θα μπορεί να περάσει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στη Βουλή.
Αυτό που ουσιαστικά αναβιώνει είναι το περιβόητο Brussels Group μετά την κάθετη άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να επιστρέψει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Έτσι περάσαμε στην αναγκαστική λύση των επαφών στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Το Brussels Group έτρεχε την κρίσιμη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Σε αυτές τις συζητήσεις θα αναζητηθεί κοινό έδαφος στα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης δηλαδή στις περικοπές των συντάξεων του αφορολόγητου αλλά και στα εργασιακά. Όπως ανέφεραν την Δευτέρα τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι θεσμοί μάζεψαν τα τεχνικά στοιχεία που χρειάζονταν κατά την τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα και τώρα είναι η στιγμή να συζητηθούν οι βασικές εκκρεμότητες.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε μετά την λήξη της συνεδρίασης πως «πολύ δουλειά και πρόοδος έχει γίνει, ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα» είπε και πρόσθεσε πως συμφώνησαν κατά την διάρκεια της συνάντησης πριν το Eurogroup με τον κ. Τσακαλώτο και τους θεσμούς «οι συζητήσεις να εντατικοποιηθούν τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες» ενώ δήλωσε αβέβαιος για το κατά πόσο θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μέχρι το επόμενο Eurοgroup στις 7 Απριλίου.
O Γάλλος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκόβισι σημείωσε ότι δεν πρέπει υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες σχετικά με την ημερομηνία της συμφωνίας. «Αν επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση . Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ανάκαμψη αλλά πρέπει να βασίζεται στην επιτυχία του προγράμματος» κατέληξε.
Αυτό που συζητείται στις Βρυξέλλες σείναι ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% επί του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία χωρίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και έπειτα 1,8 δισ. ευρώ από τις δαπάνες.
Στο κέντρο της διαμάχης με τους Θεσμούς είναι η προσωπική διαφορά στις συντάξεις με τους δανειστές να επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020 με το κόψιμο των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.
Το ΔΝΤ στα εργασιακά πιέζει για να ισχύει η παράταση του παγώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη νομοθέτηση της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και του λοκάουτ -το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών.
Σε ότι αφορά το αφορολόγητο οι πιέσεις είναι να πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ.