Την εκτίμηση ότι οι θεσμοί «θα αποφύγουν την αποσταθεροποίηση της χώρας με νέες εκλογές», εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας
Την εκτίμηση ότι οι θεσμοί «θα αποφύγουν την αποσταθεροποίηση της χώρας με νέες εκλογές», εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
«Οι θεσμοί επιβεβαιώνουν την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης και κατά τη γνώμη μου θα αποφύγουν την αβεβαιότητα και την αποσταθεροποίηση της χώρας με νέες εκλογές, ιδιαίτερα τώρα με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. με το Brexit και τα αποτελέσματα του ιταλικού δημοψηφίσματος και την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι αποκλείει το σενάριο να αποτύχει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Μάλιστα, ο υπουργός χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό» το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος του έτους και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν και στη συνέχεια θα ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ».
«Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα "ξεκλειδώσει" και την πορεία ανάπτυξης της χώρας, την οποία ήδη οδηγούν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, με την ιδιωτική κατανάλωση να ακολουθεί», προσθέτει. Έτσι, ο κ. Παπαδημητρίου θεωρεί εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και επαναλαμβάνει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
«Η βραχυχρόνια ελάφρυνση του χρέους κατά 22% του ΑΕΠ ως το 2060 και το κλείδωμα των επιτοκίων στο 1,5% που ανακοινώθηκαν από το Eurogroup, χωρίς αμφιβολία, θα συμβάλουν σημαντικά στη διευκόλυνση της επίτευξης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα συμφωνηθούν χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα», προσθέτει.
Ακόμη, επαναλαμβάνει ότι από τις συναντήσεις του με ξένους και Έλληνες επενδυτές, έχει παρατηρήσει μια αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα προς τη χώρα, «επενδυτικό ενδιαφέρον όχι μόνο για επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και της βιομηχανίας».
Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι δεν τίθεται ζήτημα νέας ανακεφαλαιοποίησης, καθώς «διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, προβλέψεις και εξασφαλίσεις για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους».
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναγνωρίζει ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας «προς το παρόν, δεν επιτρέπουν τη μείωση φόρων» και παράλληλα, χαρακτηρίζει «πρόγραμμα επιστημονικής φαντασίας» τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για μείωση φόρων, χωρίς ισοδύναμα.