Γιατί το δημοψήφισμα στην Ιταλία ανάβει φωτιές στην Ευρωζώνη

Εν βρασμώ βρίσκονται - για ακόμη μια φορά- οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης για το κρίσιμο δημοψήφισμα που διεξάγεται αυτή την Κυριακή στην Ιταλία. Αν και το δημοψήφισμα ζητά την έγκριση των Ιταλών για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ένα ΟΧΙ θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο πολιτικών αλλά και οικονομικών εξελίξεων.

Ήδη ο Ματέο Ρέντσι έχει προειδοποιήσει πως αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ΟΧΙ, τότε θα παραιτηθεί.

Το Eurogroup βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο το κοινό νόμισμα να δεχτεί σοβαρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές στην περίπτωση απόρριψης των συνταγματικών αλλαγών του πρωθυπουργού Ρέντσι.

Ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δίνει σε πολλούς τη δυνατότητα να πουν όχι στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, όχι στα μέτρα λιτότητας, όχι στο κατεστημένο και τελικά όχι στο ευρώ και την ΕΕ.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ήδη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο σύγκλησης συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων που δεν βλέπουν τον λόγο να γίνει κάτι τέτοιο, δήλωσαν σήμερα πηγές στις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες δήλωσαν στο Reuters πως όσοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως οι 19 ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να συναντώνται πιο τακτικά, κάλεσαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να κάνει σχέδια για μια σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης.

Άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως το δημοψήφισμα προκαλεί "νευρικότητα" στις Βρυξέλλες, γιατί μπορεί να εξασθενίσει τον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας που αντιμετωπίζει προβλήματα και να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. ευρώ της τράπεζας Banca Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Ωστόσο εκείνοι και άλλες πηγές είπαν πως ο Τουσκ απέρριψε το επιχείρήμά τους και δεν βλέπει κανένα λόγο να κάνει ετοιμασίες για μια σύνοδο κορυφής. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τουσκ, αρνήθηκε να σχολιάσει. .

Αλλά αν υπήρχε ισχυρή πίεση από τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα από τις μεγάλες δυνάμεις, τη Γερμανία και τη Γαλλία, τότε ο Τουσκ θα πρέπει να αναμένεται να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης.