Τι λέει ο συγγραφέας του βιβλίου «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η συνομιλία που είχαν Πούτιν και Ολάντ.
Όπως σημειώνεται στο βιβλίο των δημοσιογράφων Fabrice Lhomme και Gérard Davet, στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας, τον γάλλο Πρόεδρο κάλεσε ο ρώσος ομόλογός του.
Στη συνομιλία, ο Πούτιν δηλώνει στον αιφνιδιασμένο Ολάντ ότι «η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν εχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν». Ο Φρανσουά Ολάντ ακούει το Ρώσο Πρόεδρο να ζητά την άποψή του αλλά, σχεδόν αμέσως, να συμπληρώνει «ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά οτι δεν ειναι καθόλου αυτο που επιθυμούμε».
«Μία ημέρα, το Σάββατο 7 Μαρτίου του 2015, είχαμε ραντεβού στο γραφείο του Ολάντ. Κάποια στιγμή μπήκε η μεταφράστρια και η γραμματέας έκανε σήμα στον πρόεδρο να σηκώσει το τηλέφωνο. Έβαλε ανοιχτή ακρόαση. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ακούσαμε όλη τη συνομιλία», περιγράφει ο Φαμπρίς Λομ ένας από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο», μιλώντας στην Καθημερινή.
Ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται, στο ίδιο απόσπασμα, να εκμυστηρεύεται στους δύο δημοσιογράφους ότι προβληματίστηκε για τα κίνητρα του Ρώσου Προέδρου («ήθελε να μου πει ότι, κατα την άποψή του, ηταν ενα ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε»).
Αξίζει να σημειωθεί ότι την 6η Ιουλίου, όταν και τοποθετείται η συνομιλία Ολάντ – Πούτιν για την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ευρεία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα τη στήριξη όλων των δυνάμεων, πλην ΚΚΕ, στην απόφαση για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας με τους εταίρους.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν παρών και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και οι δυό τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.