Μπρα-ντε-φερ κορυφής ή – όπως το είπε ο ίδιος ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ε. Τσακαλώτος- μάχη ελεφάντων είναι σε εξέλιξη μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με μήλον της έριδος το ελληνικό χρέος.
Παρά τις αποκαλύψεις του Reuters ότι το ΔΝΤ αποχωρεί οριστικά από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση για αυτό, αντίθετα πηγές του Ταμείο υποστηρίζουν πως τίποτε δεν έχει αποφασιστεί και πως όλα θα κριθούν τους επόμενους δυο μήνες.
Τι θέλει ο Σόιμπλε και τι η Λαγκάρντ
Εάν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιμείνει στην άποψή της και δεν συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με πλέον των 86 δισ. ευρώ, τότε ο Σόιμπλε θα έχει πολιτικό πρόβλημα, διότι ψηφίστηκε από την Μπούτεστανγκ με αυτήν την προϋπόθεση και θα πρέπει να γίνει ξανά ψηφοφορία, όπως του υπενθύμισαν βουλευτές του κόμματός του πρόσφατα, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι τόσο για λόγους οικονομικούς, όσο για λόγους πολιτικούς. Από την άλλη αρνείται, επίσης για πολιτικούς λόγους κυρίως, να δεχτεί κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως ζητά το ΔΝΤ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, τεκμηριώνει την αντίθεσή του με το κούρεμα, λέγοντας ότι, ήδη, έχουν μειωθεί τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, τα οποία είναι χαμηλότερα και από αυτά, με τα οποία δανείζεται η Γερμανία, και ό,τι έχει παραταθεί χρονικά η αποπληρωμή των δανείων της. Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ αντιτείνει με τη σειρά της ότι με ένα χρέος πάνω από 176% του ΑΕΠ και το οποίο θα φτάσει το 310%, δεν μπορεί κανείς να μιλά για βιωσιμότητά του χωρίς κούρεμα, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Η Λαγκάρντ μάλιστα επιμένει ότι αν το ΔΝΤ μπει στο ελληνικό πρόγραμμα υπό τις παρούσες συνθήκες, παραβιάζει το καταστατικό του.
Στην πραγματικότητα, αν το Ταμείο θέλει να συμμετέχει σύννομα στο τρίτο πακέτο, το έδαφος γι΄ αυτό υπάρχει, όπως λένε καλά μυημένοι του ΔΝΤ, διότι πρώτον η οικονομία της Ελλάδας πάει καλύτερα από ότι είχε υπολογίσει το Ταμείο στις αρχές του έτους- κάτι το ιδιαίτερο για την ιστορία της κρίσης της χώρας.
Έτσι, μπορεί κανείς να υπολογίζει με επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος, την οποία καλοί γνώστες των πραγμάτων λένε πως η ελληνική κυβέρνηση την εκτιμά στο 2,7%. Επιπλέον, κι αυτό κατά την εκτίμηση των ειδικών είναι ένα ακόμη επιχείρημα, η Ελλάδα -σε αντίθεση με άλλες χώρες διεθνώς που περνούσαν κρίση στο παρελθόν- εξαρτάται λιγότερο από το δανεισμό της από τις διεθνείς αγορές. Και τούτο διότι έχει στο πλευρό της τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), τον μεγαλύτερο δανειστή της εν τω μεταξύ, ο οποίος θα συνεχίσει για δεκαετίες να είναι δίπλα της και μόνο διότι η διάρκεια των δανείων της είναι 30 χρόνια. Αυτό καθιστά τη συμμετοχή του ΔΝΤ λιγότερο επικίνδυνη στην περίπτωση της Ελλάδας.
Γιατί όμως η Γερμανία επιμένει για το ΔΝΤ αφού διαφωνεί για το χρέος;
Πίσω από τη επιμονή τους κρύβεται η βαθιά δυσπιστία τους προς την Κομισιόν. Η Γερμανία θεωρεί ότι η Κομισιόν θα είναι μακρόθυμη, υπομονετική και γενναιόδωρη, εάν αποφάσιζε μόνη για τα χρήματα της βοήθειας και την τήρηση των όρων του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Γι' αυτό και επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ, το οποίο θεωρείται ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία, την αναγκαία σκληρότητα και την πολιτική αδιαλλαξία, ώστε να αποτελεί το αντίβαρο στην Κομισιόν.
Πού θα καταλήξει η διαμάχη μεταξύ Γερμανών και ΔΝΤ θα φανεί στους επόμενους δυόμισυ μήνες. "Δεν θα έλεγα ότι όλα έχουν τελειώσει", είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τον οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.