Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση του κόφτη εντός του 2017
Στις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι οποίες όπως ανέφερε κόστισαν με βάση "ήπιες προσεγγίσεις", 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στους Έλληνες φορολογούμενους, στάθηκε εκτός από τις προτάσεις για τη χαλάρωση των capital controls, ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
"Όταν μίλησα για τα 86 δισ. ευρώ κόστος έκανα ήπια προσέγγιση", σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πραγματικός λογαριασμός είναι ακόμα μεγαλύτερος.
"Το 2014 είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα και έξοδο στις αγορές".
"Υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2015, που δοκιμάστηκε διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης, που δεν απέδωσε και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση έκανε αυτή την στροφή", συμπλήρωσε.
Παράλληλα, επικαλέστηκε έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στην οποία, όπως είπε, οι καμπύλες μείωσης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα απείχαν κατά 30% μεταξύ 2015 και 2016.
Συμπλήρωσε επίσης ότι "το κόστος δεν είναι μόνιμο και θεωρώ ότι η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι θετική. Χαίρομαι ότι η κυβέρνηση σταμάτησε αυτή τη διαπραγμάτευση που έκανε το 2015. Τα 86 δισ. ευρώ του 3ου Μνημονίου προσεγγίζουν το πραγματικό κόστος... Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι πως στην πάροδο των ετών θα μειώσουμε αυτό το κόστος. Πρέπει να ακολουθήσουμε προοπτικές για αύξηση της ανάπτυξης".
Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση του κόφτη εντός του 2017, εκτιμώντας μάλιστα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως είναι και διπλάσιο του στόχου.
"Η ΤτΕ εκτιμά πως όχι μόνο θα φτάσουμε το στόχο πλεονάσματος του 0,5%, αλλά ίσως το διπλασιάσουμε, αρκεί να μην καθυστερήσουμε το κλείσιμο αξιολόγησης", είπε χαρακτηριστικά.