Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα "σενάριο κρίσης" αναφορικά με την Ελλάδα όπως το 2015
"Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα" κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στεφάν Λε Φολ.
"Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο", εξήγησε ο Λε Φολ μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Διευκρίνισε ότι "η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την ευρωζώνη", εκτιμώντας ότι πρέπει "συνεπώς να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης".
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα "σενάριο κρίσης" αναφορικά με την Ελλάδα όπως το 2015, εκφράζοντας παράλληλα μετρημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα.
Αγκάθι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ
Αγκάθι παραμένουν τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που ζητά το ΔΝΤ με την υποστήριξη του Β. Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι στην χώρα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος και απέκλεισε "μεγάλη κρίση" στην Ελλάδα φέτος.
Ωστόσο στο κάδρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται το Eurogroup της 24ης Μαΐου με τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας να είναι υπαρκτές αλλά ομολογουμένως ελάχιστες.
Ο πρωθυπουργός είχε διαρκείς συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, στη διάρκεια των οποίων χαράχθηκε ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το κρίσιμο πενθήμερο μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνεται δεδομένου ότι το ΔΝΤ, παρά τις νέες θετικές προβλέψεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διατηρεί άκαμπτη τη στάση του, ζητώντας εδώ και τώρα την νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Ιουλίου σε περίπτωση αστοχιών.
Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν να απορρίπτουν την νομοθέτηση μέτρων, αντιπροτείνοντας τον αυτόματο κόφτη δαπανών. Στόχος για το Μαξίμου είναι να φτάσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς το «καπέλο» των 3,6 δισ. ευρώ και ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για το χρέος.