O πρόεδρος του ΕΚ αποδέχθηκε ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.
Ικανοποίηση εξέφρασε η ελληνική πλευρά για το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καθώς κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, διαπιστώθηκε κοινός τόπος και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκησε μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος του ΕΚ αποδέχθηκε ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα, ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την συνάντηση σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».
Μετά την συνάντηση, ο κος Τσίπρας έγραψε στο Twitter: "Το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα Μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας"
O πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μάρτιν Σουλτς για τα δύο νομοσχέδια, φορολογικό και ασφαλιστικό, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας και επανέλαβε την ελληνική θέση, ότι ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στο βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως.
Την πλήρη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό και η επικεφαλής της ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ, την οποία συνάντησε ο κος Τσίπρας στο ΕΚ στο Στρασβούργο, μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.
Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση επίσης με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής Ρομπέρτο Γκαουλτιέρι, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος.
"Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους", δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση, και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι σημαντική και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την αξιολόγηση του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε μια σημαντική αποστολή συλλογής δεδομένων στην Αθήνα, τώρα είχα την ευκαιρία να έχω μια ακόμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα", ανέφερε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. "Είναι σημαντικό να έχουμε μια δημοκρατική Ευρώπη, στην οποία έχουμε πολλαπλά επίπεδα άσκησης της δημοκρατίας, το εθνικό επίπεδο αλλά και το ευρωπαϊκό επίπεδο με σημαντικό το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρισκόμαστε εδώ, λοιπόν, για να αναβαθμίσουμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία [της αξιολόγησης] προς το συμφέρον των Ελλήνων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών", πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος 'Αξελ Σπρίνγκερ.
Νωρίτερα, αναχωρώντας από την Γαλλία, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία ως φίλη της Ελλάδας. Σε ανάρτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στους δανειστές, γράφοντας ότι "το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών".