Υπό τον κίνδυνο ή την προσδοκία (αναλόγως άποψης) ενός εθνικού νομίσματος για την Ελλάδα, η συζήτηση περί ελληνικών εξαγωγών ανακινήθηκε εκ νέου φέτος το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ (να σημειωθεί ότι πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, που αφορούν το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2015 και επίσης ότι δεν έχουν προλάβει να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις των capital controls), μεγάλη υποχώρηση σημείωσαν φέτος οι τιμές στις εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών, κάτι που οδήγησε σε... γεωλογικές ανακατατάξεις του χάρτη του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας.
Αν εξαιρεθούν όμως τα πετρελαιοειδή (που σημείωσαν πτώση 26,1%), το πρώτο αυτό διάστημα του έτους σημειώνεται αύξηση 13,4% (που σημαίνει 1,06 δισ. ευρώ) στις ελληνικές εξαγωγές. Η αρχική εκτίμηση ήταν για αύξηση 13,7% δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ.
Τι εξάγει τελικά η Ελλάδα και σε ποιους;
Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα (18%) ενώ αύξηση (12,2%) σημείωσαν και τα βιομηχανικά προϊόντα.
Το δυνατό χαρτί των εξαγωγών παραμένει το ελαιόλαδο και τα λάδια εν γένει, που αποφέρουν 2560,9 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές εξαγωγές.
Το ελαιόλαδο είναι το 3ο πιο σημαντικό προϊόν που εξάγει η Ελλάδα. Επίσης, στην 8η θέση των εξαγωγών είναι οι μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών (lap top, smartphones, tablets, gps κτλ) και οι διαφόρων τύπων σωλήνες για αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μεταξύ των 100 κορυφαίων προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα, σημαντικές νέες "είσοδοι" προϊόντων στη λίστα είναι:
- Τα επιβατικά πλοία (54η και 68η θέση),
- Τα δέρματα βιζόν (67η),
- Τα πλοιάρια αναψυχής (73η),
- Τα εξαρτήματα αεροπλάνων-ελικοπτέρων (74η),
- Οι μετρητές ηλεκτρισμού (80η),
- Τα ποτενσιόμετρα (90η),
- Το ρύζι (91η),
- Ο χρυσός ακατέργαστος (92η).
Ο χάρτης των εξαγωγών
Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, σε επίπεδο συνολικής αξίας εξαγωγών για το εξάμηνο του 2015, προκύπτει αύξηση κατά 13,3% προς τις χώρες της ΕΕ και μείωση -15,3% προς τις Τρίτες Χώρες. Ως αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών, το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται 52,95% έναντι ποσοστού 48,05% για τις Τρίτες Χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, από αντίστοιχα μερίδια την προηγούμενη χρονιά 45,68% προς την ΕΕ και 54,32% για τις Τρίτες Χώρες.
Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ εκτοξεύεται στο σχεδόν 75% έναντι ποσοστού μόλις 25% των Τρίτων Χωρών.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται για τις εξαγωγές προς τη Β. Αμερική κατά 58,5%, τις Λοιπές Χώρες της Αμερικής κατά 133,5% και τις χώρες της Αφρικής κατά 32,1%. Μικρότερες ποσοστιαίες αυξήσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές προς τις Χώρες της Μ. Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (4%) και προς την Ωκεανία (8%).
Αντίθετα, μεγάλη μείωση καταγράφεται στις εξαγωγές που αφορούν εφοδιασμούς πλοίων είτε από την ΕΕ είτε από Τρίτες Χώρες (-85,6% και -82,1%, αντίστοιχα, αλλά και προς τις χώρες της Ευρώπης εκτός Ε.Ε. κατά -33,4%. Τέλος, στάσιμες εμφανίζονται οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ασίας (πλην Μέσης Ανατολής).
Σχετικά με τις μεταβολές, η Τουρκία δεν είναι πια η πρώτη εταίρος της Ελλάδας ως προορισμός των εξαγωγών της. Η Τουρκία υποχωρεί σημαντικά και από την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, το α' εξάμηνο του 2015 εμφανίζεται στην 3η θέση. Στην 1η θέση περνάει η Ιταλία και ακολουθεί η Γερμανία και ακολουθούν κατά σειρά η Κύπρος, η Βουλγαρία, ενώ στην 6η θέση (από τη 10η) ανήλθαν οι ΗΠΑ. Στην 7η θέση βρίσκεται η Αίγυπτος και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Σαουδική Αραβία.