Μπήκαν και… βγήκαν τα 7 δισ. του δανείου γέφυρα στα ελληνικά ταμεία

Τα 7,16 δισ. ευρώ του δανείου που δόθηκε ως επείγουσα χρηματοδοτική γέφυρα προς την Ελλάδα εκταμιεύτηκαν ήδη αφότου ολοκληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές και εθνικές διαδικασίες, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν παρέμειναν στα ελληνικά ταμεία.

Σήμερα και αμέσως μετά την εκταμίευση του δανείου αυτού των 7,16 δισ. το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε εντολή για την πλήρη εξόφληση των δόσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Επίσης καταβάλλονται 4,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ομόλογο που λήγει σήμερα (ονομαστικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ συν τόκοι), καθώς και περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Να σημειωθεί πως τα 7,16 δισ. ευρώ θα πρέπει η Ελλάδα να τα επιστρέψει μόλις αρχίσει η εκταμίευση χρημάτων από το τρίτο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ.

Ήδη η τρόικα έρχεται και πάλι στην Αθήνα προκειμένου να αρχίσει η “επιτήρηση” της εφαρμογής των μέχρι σήμερα συμφωνημένων (που ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή).

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πυρετώδεις προκειμένου μέσα σε 20 μέρες (το αργότερο) να έχει κλείσει η οριστική, τριετής συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.