Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και όσοι επιμένουν να μην δέχονται το κούρεμα θα αναγκαστούν τελικά να δώσουν περίοδο χάριτος 30 ετών στην Ελλάδα αλλά και νέα δάνεια. Αυτό ήταν ουσιαστικά το πόρισμα απόρρητης έκθεσης του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Reuters περίπου ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τα σκληρά προαπαιτούμενα μέτρα του Greekment.
Διαβάστε εδώ την απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος
Γιατί όμως η παρέμβαση αυτή του Ταμείου για το ελληνικό χρέος έχει τόση σημασία;
Όπως γράφει ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Ρόμπερτ Πέστον το "ΔΝΤ τινάζει στον αέρα τη διάσωση της Ελλάδας".
Ενώ βλέπει δυο "πολύ σημαντικούς λόγους" που δείχνουν τη σημασία της παρέμβασης αυτής.
Ο πρώτος είναι, σύμφωνα με τον Πέστον, ότι η παρέμβαση αυτή για τη μη βιωσιμότητα του χρέους κάνει ακόμη πιο δύσκολο για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να πείσει την ελληνική Βουλή να εγκρίνει τα "οδυνηρά μέτρα λιτότητας που απαιτήθηκαν από τους δανειστές στην Ευρωζώνη ως sine qua non για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη".
Ο δεύτερος είναι ότι οι δανειστές στην Ευρωζώνη και η Γερμανία ειδικά πίεσαν τον Τσίπρα, ενάντια στην ισχυρή θέληση που είχε περί του αντιθέτου, να δεχτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. "Του είπαν στην πραγματικότητα ότι θα πεταχτεί από την Ευρωζώνη, σε ένα εθνικό ερείπιο εκτός αν δεχτεί περισσότερη από την οικονομική και δημοσιονομική δικτατορία του ΔΝΤ", γράφει. Ο Πέστον χαρακτηρίζει το επιχείρημα αυτό "τραγικά κωμικό".
Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι ο Τσίπρας θέλει "οι πιστωτές του να συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους προτού του πουν πως να τρέξει το δικό του μαγαζί".
Ενώ στο... υστερόγραφο του άρθρου του ο Πέστον αναφέρει:
Σε περίπτωση που το ξεχάσατε, ο βασικός λόγος της απεγνωσμένης επιδείνωσης στο ελληνικό οικονομικό και δημοσιονομικό χάλι - που τόσο θορυβεί το ΔΝΤ- είναι ο ολέθριος συνδυασμός του χρόνια αποδυναμωμένου τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας που όλο βυθίζεται στην ύφεση.