Μετά από ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε ότι Ελλάδα και θεσμοί έφτασαν στην συμφωνία. Βεβαίως η ανακοίνωση αυτή δεν είναι παρά η αρχή ενός ακόμη δύσκολου κύκλου σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο για την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Ένα από τα πλέον βασικά ζητήματα και "χαρτιά" της ελληνικής κυβέρνησης ήταν το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ουδέποτε έθεσαν το θέμα στους Ευρωπαίους εταίρους ενώ το χρέος αποτέλεσε σημείο αγκάθι και στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ αλλά και την Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Ακόμη, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, μια ισχυρή δέσμευση των δανειστών προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για το χρέος θα είναι "η μόνη ελπίδα" του Α. Τσίπρα να "πουλήσει ένα τόσο οδυνηρό πακέτο στους υποστηρικτές του αλλά και το λαό" (όπως τη χαρακτηρίζει το Reuters) και φυσικά στους "αντάρτες" του κόμματος και του κυβερνητικού συνασπισμού του.
Τελικά όμως υπάρχει κάποια συμφωνία για το χρέος;
Στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση συμφωνίας, ο πρωθυπουργός είπε πως "κερδίσαμε την αναδιάρθρωση του χρέους", χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες. Όμως από άλλες πηγές ξεκαθαρίζεται πως αναδιάρθρωση δεν σημαίνει κούρεμα, δηλαδή απομείωση του χρέους. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην πρόθεση των εταίρων να συζητήσουν παράταση αποπληρωμής του χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι "εκτός συζήτησης" το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα γίνει μία "αναδιάταξη" των πληρωμών του ελληνικού χρέους που θα αφορά τις προθεσμίες και τα επιτόκια.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο και αφότου περάσουν από την ελληνική Βουλή οι προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις (μέχρι τις 15 Ιουλίου πρέπει να γίνει αυτό).
Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων (Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Τουσκ) αναφέρθηκε ότι μέρος του Ταμείου εγγυοδοσίας ελληνικής περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί για να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος.
Αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει παράταση στο χρόνο αποπληρωμής του ή ίσως και κάποια μείωση των τόκων αλλά όχι κούρεμα του κυρίου κεφαλαίου του ελληνικού χρέους που πλέον υπολογίζεται σε 420 - 450 δισ. ευρώ.