Με ένα μονολεκτικό tweet του, ο πρωθυπουργός του Βελγίου ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. "Συμφωνία" γράφει ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, στην σελίδα του στο Twitter.
Kατά την τελευταία τετραμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Άνγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ, ξεπεράστηκε και το τελευταίο τεράστιο εμπόδιο, αυτό δηλαδή της απαίτησης της Γερμανίας, να γίνει Ταμείο της ελληνικής περιουσίας με έδρα το Λουξεμβούργου.
"Ομόφωνη συμφωνία" στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. "Όλα είναι έτοιμα για ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική υποστήριξη" συνεχίζει το tweet του.
Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για την επίτευξη συμφωνίας.
Kοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Γ. Ντάισελμπλουμ και του Ντ. Τουσκ σε εξέλιξη.
Ντόναλντ Τουσκ: Χρηματοδότηση γέφυρα, έχει άμεσες ανάγκες η Ελλάδα
Κατά την συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση συμφωνίας, ο Ντόναλντ Τουσκ ευχαρίστησε τον Ζ.Κ. Γιούνκερ αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ για τη συμβολή τους στις διαπραγματεύσεις και έκανε λόγο για μια "χρηματοδότηση γέφυρα" για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Έχουμε "aGreekment", είπε ο κ. Τουσκ παίζοντας με τις λέξεις.
Συμφωνήθηκε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM που σημαίνει συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Ελλάδα, πρόσθεσε ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν αυστηροί όροι που θα πρέπει να τηρηθούν, να υπερψηφιστούν από αρκετά κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το ελληνικό.
Όπως είπε ο κ. Τουσκ, η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να "επαναδρομολογηθεί" με τη στήριξη των εταίρων ενώ αποφεύγονται οι αρνητικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο.
Γιούνκερ: Εμείς το λέγαμε δεν θα είχαμε Grexit
Ευτυχής για την επίτευξη συμφωνίας δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα ύψους 35 δισ. για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι η Κομισιόν εξαρχής επέμενε ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση για Grexit.
"Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν ήθελε να μην ξεχνούμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαι ευτυχής που η πρόταση της Κομισιόν για 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έγινε αποδεκτή" δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
"Ήταν οδυνηρές οι διαπραγματεύσεις αλλά τα καταφέραμε" είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ντάισελμπλουμ: Το Ταμείο περιουσίας της Ελλάδας βοηθά την εμπιστοσύνη, το χρέος αλλά και τις τράπεζες
Στα λεγόμενα προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και προανήγγειλε Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ώστε να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα κοινοβούλια των χωρών - μελών της Ευρωζώνης στην έγκριση της συμφωνίας, αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε σε κάποιες λεπτομέρειες του θέματος του Ταμείου ελληνικής περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ. Καταρχάς αποφασίστηκε πως το ταμείο αυτό "εγγυοδοσίας" (όπως το είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ) θα έχει ως έδρα τηε Ελλάδα. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, τα κονδύλια του Ταμείου αυτού (τα εχέγγυα από πλευράς της Ελλάδας) θα αξιοποιηθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των θεσμών προς την Ελλάδα, ενώ τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν για τις άμεσες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ τα υπόλοιπα, κατά το ήμισυ θα διατεθούν για τις περαιτέρω αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.