Σε μια πολύ διαφορετική νότα από τα όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μίλησε για ένα νέο πρόγραμμα που θα προκύψει μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Όπως είπε το νέο πρόγραμμα «δεν θα είναι σκληρότερο από αυτό του παρελθόντος» καθώς η Ελλάδα έχει ήδη κάνει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει.
Να σημειωθεί ότι ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας καθώς έχει διαθέσει 131 δισ. ευρώ. Επίσης η δήλωση έρχεται λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του EFSF πως βρίσκεται σε στάση αναμονής για το αν θα κάνει απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα αφότου η χώρα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ.
Δείτε: Πόσα χρωστάει η Ελλάδα στους δανειστές της
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και πως η χώρα «μπορεί να πετύχει».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, η Ελλάδα δεν είναι «ειδική περίπτωση» και για τον λόγο αυτό δηλώνει σίγουρος ότι με τις σωστές πολιτικές η χώρα μπορεί να πετύχει, όπως και οι άλλες χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα.
«Είμαι επικεφαλής του οργανισμού που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της ελληνικής κυβέρνησης, οπότε καταλαβαίνετε ότι έχω ξεκάθαρο ενδιαφέρον για θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα», είπε ο επικεφαλής του ESM και πρόσθεσε: «Η οικονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη, καθώς τη δεκαετία πριν από την κρίση ελήφθησαν λάθος οικονομικές αποφάσεις που οδήγησαν σε μη βιώσιμες εξελίξεις, όπως έλλειμμα 15,5% του ΑΕΠ το 2009 και μεγάλη απώλεια της ανταγωνιστικότητας, καθώς οι μισθοί ήταν 40% υψηλότεροι στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη το 2008. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές, καθώς επενδυτές δεν ήθελαν πλέον να δανείσουν τη χώρα».
«Η Ελλάδα πέρασε μία πολύ δύσκολη προσαρμογή που ήταν πολύ επίπονη για τον πληθυσμό» αναγνώρισε ο κ. Ρέγκλινγκ και σημείωσε πως το πιο σημαντικό τώρα για την Ελλάδα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων της . «Για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα απαιτεί μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή αξιόπιστων και δύσκολων μέτρων. Αν αυτή η πεποίθηση δεν υπάρχει, τότε δεν θα δούμε τα θετικά αποτελέσματα που χρειάζεται η Ελλάδα», σημείωσε.
«Οι όροι δανεισμού μας είναι τόσο ευεργετικοί. Με δάνεια ωρίμανσης πάνω από 30 χρόνια, με πολύ χαμηλά επιτόκια και αναβάλλοντας την πληρωμή τόκων για τα πρώτα 10 χρόνια, προκύπτει όφελος 8 δισ. ετησίως περισσότερα από 4% του ΑΕΠ. Αυτή είναι μια μορφή αλληλεγγύης από την Ευρώπη», ανέφερε, σημειώνοντας πως το Eurogroup αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2012 πως εάν είναι αναγκαίο και εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται τότε η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να συζητήσει μία πρόσθετη ελάφρυνση.