Από Δευτέρα; Η Κυριακή 5 Ιουλίου θεωρείται η πιο κρίσιμη ημερομηνία όχι απλά της τελευταίας εβδομάδας αλλά των τελευταίων (πολλών) ετών. Το πρακτορείο Reuters σε μια ανάλυση του παραθέτει τα κατά την άποψή του διακυβεύματα της επομένης του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να είναι ακόμη ντέρμπι.
Είτε επικρατήσει το ΝΑΙ είτε το ΟΧΙ τα διακυβεύματα είναι μεγάλα και όχι μόνον οικονομικά αλλά και κοινωνικά και πολιτικά.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει τεθεί ανοικτά υπέρ του "όχι" στο δημοψήφισμα και το Reuters αναφέρει πως θα ήταν "πολιτική αυτοκτονία" να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που επανειλημμένα έχει χαρακτηρίσει "ταπείνωση" για την Ελλάδα. Ενώ οι αναλυτές βλέπουν ως σαφείς υπόνοιες ότι θα παραιτηθεί τις τελευταίες δηλώσεις του σχετικά με την επικράτηση του "ναι".
Αν ο Α. Τσίπρας παραιτηθεί θα ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές με πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής το Σεπτέμβριο.
Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης με τις κλειστές τράπεζες και τα αποθεματικά στα ταμεία να εκμηδενίζονται όμως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανό να προωθήσει αν μπορέσει από τους συσχετισμούς στη Βουλή κυβέρνηση ας το πούμε εθνικής ενότητας. Η κυβέρνηση αυτή θα διαπραγματευτεί με τους θεσμούς μια συμφωνία προκειμένου να αποτρέψει ολική χρεοκοπία στη χώρα.
Και ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης βεβαίως δεν θα είναι εύκολος: τα δεδηλωμένα "ευρωπαϊκά" κόμματα (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) έχουν 106 έδρες στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρέπει να στηρίξουν ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα για να προχωρήσει.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχουν αναφέρει ότι ακόμη και αν βγει "ναι" στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως επιλέξει να μείνει στη θέση του και να διαπραγματευτεί εκείνος με τους δανειστές την ψηφισμένη πλέον συνφωνία, μέχρι το Σεπτέμβριο.
Οι θεσμοί έχουν τονίσει πως η κρίσιμη ημερομηνία για μια συμφωνία επί ενός νέου προγράμματος είναι πριν την 20η Ιουλίου οπότε ωριμάζουν ομόλογα προς την ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ που η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει.
Στην περίπτωση του "όχι" η κυβέρνηση έχει πει πως θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Ωστόσο το Eurogroup και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι αν αυτό γίνει δεν θα πρέπει η Ελλάδα να περιμένει ευνοϊκότερους όρους από ότι είχε λάβει μέχρι τώρα. Όπως έχουν διαμηνύσει ένα "όχι" στο δημοψήφισμα θα θεωρηθεί δυσπιστία προς την Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα. Παρόλα αυτά, αν η ενισχυμένη από το ΟΧΙ κυβέρνηση υποχωρήσει στα περισσότερα σημεία, μπορεί να υπάρξει έστω και ελαφρά βελτιωμένη συμφωνία.
Αν όμως δεν υπάρξει, τότε πιθανό ενδεχόμενο πλέον είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει στην αποπληρωμή του χρέους προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, κάτι που θα βαθύνει ακόμη πιο απότομα την οικονομική κρίση. Αυτό θα σημάνει και αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών προς οποιαδήποτε χρηματοδότηση.
Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει νέα πίεση στον Α. Τσίπρα να παραιτηθεί τότε υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Επίσης θα μπορούσε να εξωθήσει την κυβέρνηση στην έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος ή IOUs (I Owe You) δηλαδή γραμμάτια του κράτους προς τους υπαλλήλους του και τους προμηθευτές τους με υπόσχεση πληρωμής κάποια στιγμή στο μέλλον). Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο βήμα προς ενδεχόμενο Grexit, εκτιμούν κάποιοι αναλυτές.