Αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση ζητώντας συμφωνία για δυο χρόνια προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Στην ίδια πρόταση προτείνεται ταυτόχρονα η αναδιάρθρωση του χρέους.
Λίγο πριν λήξει το ισχύον πρόγραμμα, απόψε τα μεσάνυχτα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ενεργές τις διαπραγματεύσεις και μια ακόμη προσπάθεια να μείνει η χώρα στο ευρώ, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του γραφείου του κ. Τσίπρα.
Με την πρόταση, η ελληνική κυβέρνηση αιτείται πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας από τον ESM, ενώ ζητά παράταση του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει σήμερα, για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί μία "τεχνική χρεοκοπία".
Όπως αναφέρει σε επίσημη ενημέρωση του το γραφείο του πρωθυπουργού:
Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Λύση χωρίς το ΔΝΤ
Ουσιαστικά η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα προς τον ESM είναι μια πρόταση λύσης του ελληνικού ζητήματος χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με το αίτημα για πλήρη κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, η Ελλάδα προσπαθεί ουσιαστικά να απαγκιστρώσει τις διαπραγματεύσεις από το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι η επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα που αποτελούν "κόκκινες γραμμές" για την ελληνική κυβέρνηση εμπόδισαν πολλές φορές τις διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα.
Η πρόταση έρχεται λίγες ώρες ποοτού εκπνεύσει το ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή δόσης 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Να σημειωθεί πάντως ότι και το ίδιο το Ταμείο έχει επισημάνει ότι αθέτηση πληρωμής της δόσης δεν συνιστά αυτόματα χρεοκοπία για την Ελλάδα.
Για την ώρα δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία σχετικά με τα μέτρα που θα ζητηθούν ή θα δοθούν από πλευράς της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει αυτή η συμφωνία με τον ESM και εφόσον βέβαια αυτή γίνει δεκτή από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.