Στίγκλιτς: Τι θα ψήφιζα στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Με ένα εκτενές άρθρο στο βρετανικό Guardian, ο γνωστός οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς απαντά τι θα ψήφιζε εκείνος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου (γνωστό πλέον στο διεθνή Τύπο ως Greferendum). Όπως ξεκαθαρίζει ο γνωστός οικονομολόγος είναι "πολύ δύσκολο να συμβουλεύσει κανείς τους Έλληνες τι να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα".

Ο Στίγκλιτς υπογραμμίζει ότι το δημοψήφισμα αλλά και το όλο μπρα-ντε-φερ της διαπραγμάτευσης που παρακολουθούμε εδώ και τόσο καιρό "έχει να κάνει με την ισχύ και τη δημοκρατία πολύ περισσότερο από ότι έχει να κάνει με χρήματα και οικονομικά".

"Καμία επιλογή, ούτε η απόρριψη ούτε η έγκριση των όρων των θεσμών δεν θα είναι εύκολη, και οι δυο (επιλογές) έχουν τεράστια ρίσκα" γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Στίγκλιτς.

Ένα ΝΑΙ στο ερώτημα του δημοψηφίσματος (δηλαδή η έγκριση της πρότασης των θεσμών) "θα σημαίνει ύφεση σχεδόν δίχως τέλος" αναφέρει. "Ίσως μια αποδυναμωμένη χώρα, που έχει πουλήσει όλα τις τα περιουσιακά στοιχεία, της οποίας όλη η μορφωμένη νεολαία έχει φύγει στο εξωτερικό, ίσως πάρει τελικά διαγραφή χρέους... ίσως η Ελλάδα πάρει τελικά βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Όλα αυτά την επόμενη δεκαετία ή μετά από αυτή".

Για το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ο Στίγκλιτς γράφει:

"Απεναντίας ένα ΟΧΙ τουλάχιστον ανοίγει την πιθανότητα η Ελλάδα, με την ισχυρή δημοκρατική της παράδοση, ίσως πάρει την μοίρα της στα χέρια της. Ίσως οι Έλληνες αποκτήσουν πάλι τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα μέλλον, ίσως βέβαια όχι τέτοιας ευημερίας όπως στο παρελθόν αλλά πιο ελπιδοφόρο από το παράλογο βασανιστήριο του παρόντος" καταλήγει.